Miquel Fabra

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaMiquel Fabra
Biografia
Naixementsegle XII
Èguet
Mortsegle XIII
València
Modifica les dades a Wikidata

Miquel Fabra (Èguet, finals del s. XII - València, segle XIII) va ser un religiós d'origen cerdà que acompanyà Sant Domènec de Guzmán en la fundació de l'Orde dels Predicadors.

Biografia[modifica]

Procedia d'una família noble[1] d'Èguet. Durant la croada albigesa maldà per la conversió dels albigesos, però s'oposà a Simó de Montfort per les mesures extremes que aquest emprengué, com la massacre de Besiers. Domènec de Guzmán, que havia fundat l'orde dels Predicadors el 1215, en donà l'hàbit a Fabra[2] a Tolosa de Llenguadoc, i l'envià a París el 1217 a ensenyar-hi teologia i/o[3] a predicar-hi. Fabra va ser el primer professor de teologia de l'orde[4] i exercí el seu magisteri al convent de Sant Jaume de París. Posteriorment, pels voltants del 1219, el cerdà fou destinat a Barcelona i hi esdevingué confessor de Jaume el Conqueridor. Gràcies al favor del monarca, acompanyà les expedicions que emprengué per a la conquesta de Mallorca (1229-1230) i del Regne de València (1232-1238), i s'hi abocà en la conversió dels habitants al cristianisme, i en la fundació de convents de l'Orde dels Predicadors. L'any 1248 intervingué amb Ramon de Penyafort i l'arquebisbe de Tarragona Pere d'Albalat en el nomenament del nou bisbe de Lleida, Guillem de Barberà.

És venerat com a beat.

Referències[modifica]

  1. Se'n troben algunes indicacions a la història de l'orde dominicà
  2. Segons el llibre de Puyol Safont citat a la bibliografia, el futur sant admeté Fabra a l'orde el 1201, però sembla un clar error de cronologia. La fundació de l'orde sembla clara del 1215, i a l'any següent fou aprovada pel Sant Pare. Guzmán començà a predicar per la conversió dels càtars al 1206 i la seva coneixença amb Fabra s'hagué de produir, doncs, entre 1206 i el 1217.
  3. Segons la biografia de Sant Domènec al 1217 aquest dispersà la seva quinzena de frares entre París i Espanya perquè anessin a predicar-hi, prestant especial atenció a les universitats.
  4. «Read the eBook The life of St. Dominic and a sketch of the Dominican Order by R. S Alemany online for free (page 8 of 37)».

Bibliografia[modifica]

  • Agustín Puyol Safont Hijos ilustres de la Cerdaña Barcelona: Tip. La Académica, 1896 «Enllaç».
  • Joseph Sadoc Alemany The life of Saint Dominic and a sketch of the Dominican Order New York: P. O'Shea, 1867 «Enllaç».