Mitsubishi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMitsubishi
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

Epònimthree-diamond mark (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusconglomerat
negoci
empresa de capital privat
cadena de benzineres Modifica el valor a Wikidata
Indústriacomerç Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaMitsubishi zaibatsu
Mitsubishi Goshi Kaisha (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació1870
FundadorIwasaki Yatarō Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Activitat
Produeixdesenvolupament de jaciments minerals, enginyeria mecànica, telecomunicació, servei financer, assegurança, construcció i promoció immobiliària Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Executiu en capTakehiko Kakiuchi (en) Tradueix (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Empleats350.000 (2010) Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de

Lloc webmitsubishi.com… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Mitsubishi Group (三菱グループ , Mitsubishi Gurūpu?),que significa "Tres rombes" com indica el seu anagrama. És un conglomerat de companyies japoneses format per empreses autònomes que comparteixen la marca Mitsubishi. El grup forma un conjunt anomenat Mitsubishi Keiretsu, que és un tret característic d'empreses japoneses, on diverses companyies dins un mateix grup tenen participacions entre si, comparteixen personal i tenen cooperacions estratègiques. Les 29 empreses més importants formen part de la Mitsubishi Kin'yōkai, i es reuneixen mensualment. El comitè Mitsubishi.com s'encarrega de mantenir la integritat de la marca així com la plana web del grup.

Història[modifica]

La primera companyia Mitsubishi es dedicava al transport per mar, i va ser fundada per Yataro Iwasaki (1834 — 1885) el 1870. El 1873 el com va canviar a Mitsubishi Shokai (三菱商会). El nom Mitsubishi (三菱) té dues parts: "mitsu", que significa "tres" i "bishi", que és una planta aquàtica, però que també es fa servir per dir diamant. El logo dels tres diamants, compartit amb més de quaranta companyies més dins del keiretsu, va ser triat per Yataro Iwasaki, ja que suggeria l'emblema del clan Tosa que va ser el primer a donar-li feina, i perquè el seu propi escut de família era tres rombes un sobre l'altre, i a partir del logo va sortir el nom de l'empresa.

L'empresa es va explandir al negoci del carbó el 1881 comprant la mina de Takashima, i va fer servir el combustible que produïa per alimentar la seva extensa flota. També es va diversificar cap a la banca, les assegurances, naus industrials i comerç. La diversificació posterior va portar l'empresa a sectors com el paper, l'acer, el vidre, equipaments elèctrics, avions, petroli i immobiliària. A mesura que Mitsubishi construïa un conglomerat d'empreses, va tenir un paper molt important en la modernització de la indústria japonesa.

Les diversificacions van portar a les següents divisions:

Segona Guerra Mundial[modifica]

El Mitsubishi Zero va ser un caça principal de la marina japonesa a la Segona Guerra Mundial. Era utilitzat per la Marina Imperial Japonesa per a l'atac a Pearl Harbor i als atacs kamikaze fins al final de la guerra. Els pilots aliats estaven astorats davant la seva maniobrabilitat, i va ser molt reeixit en combat fins que els aliats van inventar tàctiques per aprofitar la major capacitat de tir i de capcineig dels avions aliats. A banda de caces, Mitsubishi també va crear diversos bombarders, com el Mitsubishi G3M, el Mitsubishi G4M, el Mitsubishi Ki-21, i ek Mitsubishi Ki-67.

El tampteig dels pilots dels caces Zero[modifica]

Els caces zero varen començar a perdre tots els avantatges que tenien sobre els Boeings, Mustang (avió), Spitfire i altres avions americans sense que cap fabricant japonés ho conegués, ja que els pilots dels Zero utilitzaven la tècnica del tempteig per a comptar els avions i vaixells enemics, on segons les seves estadistiques, per cada Zero abatut, es destruïen 15 avions americans, mentre que de veritat, per cada Boeing es destruïen 15 Zeros. Com es pot comprovar en aquesta taula, el tampteig no era una bona idea.

Pèrdues americanes del 8 al 15 d'abril del 1943
Nom Anunciades pels japonesos Reals
Creuers 1 -
Destructors 2 1
Vaixells d'escolta - 1
Transports 25 2
Petrolers - 1
Avions 150 25
Total vaixells 28 5

Post-guerra[modifica]

Mitsubishi es va dividir en empreses diferents el 1946 sota la política governamental de descentralitzar la indústria. Aquestes noves companyies van utilitzar la seva tecnologia acumulada i altres punts forts per buscar creixement amb models de negoci separats. Com a companyies independents, van col·laborar entre si en diferents aspectes, com en la petroquímica i l'energia nuclear, però també competien en altres sectors. Les empreses Mitsubishi formen una entitat anomenada Mitsubishi keiretsu, o Grup Mitsubishi.

Nova era[modifica]

Mitsubishi va participar en el fins llavors mai vist creixement econòmic del Japó els anys 50 i 60. Per exemple, alhora que el Japó modernitzava la seva indústria de l'energia i els materials, les empreses Mitsubishi creaven Mitsubishi Petrochemical, Mitsubishi Atomic Power Industries, Mitsubishi Liquefied Petroleum Gas, i Mitsubishi Petroleum Development.

L'èmfasi tradicional de Mitsubishi en del desenvolupament tecnològic era en camps l'espai, l'aviació, el mar, comunicacions, ordinadors i semiconductors. Les empreses Mitsubishi també eren actives en béns de consum i serveis.

El 1970, les empreses Mitsubishi van establir la Mitsubishi Foundation (Fundació Mitsubishi) per commemorar el centenari de la fundació de la primera empresa Mitsubishi. Les companyies també tenen a nivell individual diversos programes de caritat. Els pavellons de Mitsubishi han estat grans atraccions a les exposicions del Japó des de la històrica edició de la EXPO'70 a Osaka el 1970.

El 2007, la Mitsubishi Corporation és l'empresa més gran del Japó de comerç general, amb més de 200 bases d'operacions en aproximadament 80 països arreu del món. Entre les més de 500 empreses Mitsubishi donen feina a aproximadament 54,000 persones.

Empreses Mitsubishi[modifica]

Empreses Principals[modifica]

Aquestes companyies són membres del Mitsubishi Kinyokai, i es reuneixen mensualment.

Organitzacions relacionades[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mitsubishi