Moblin

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de programariMoblin
Moblin Linux 2.1.png
Desenvolupador(s) Fundació Linux
Versió estable 2.1 (4 novembre 2009)
IGU GTK
Gestor de paquets Gestor de paquets RPM
Més informació
Lloc web Web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Moblin és un projecte de codi obert enfocat al desenvolupament de programari orientat a dispositius mòbils per a connectivitat a internet (MIDs) i nous tipus de dispositius com netbooks i nettops. [1] Intel va posar en marxa el web de Moblin.org el juliol de 2007 i el va actualitzar de manera significativa l'abril de 2008 amb el llançament de la família de processadors Intel Atom a l'Intel Developer Forum celebrat a Shanghai. Al web també es pot trobar un SDK (kit de desenvolupament). El sistema operatiu Moblin 2 està especialment dissenyat per a funcionar a processadors Intel Atom, com els que podem trobar a un netbook. [2] L'abril de 2009 Intel va traspassar Moblin a la Linux Foundation.

Principals components[modifica]

  • Creador d'Imatges Moblin (MIC): permet als desenvolupadors crear un sistema Linux adaptat per a un dispositiu. Emprant MIC, un desenvolupador d'una plataforma pot triar quins components de Moblin vol integrar al seu dispositiu, construir el sistema, copiar tots els arxius necessaris a un pen drive USB i carregar-lo al dispositiu destí.
  • Nucli: pedaços específics de la plataforma per al nucli de Linux i molts altres controladors de dispositius.
  • UI Framework: interfície gràfica i entorn de treball subjacent basat en GTK, que utilitza l'entorn de treball d'aplicacions Hildon.
  • Política de gestió d'energia: estén i millora les capacitats de gestió d'energia existents a Linux.
  • Navegador: el navegador Moblin és un navegador web basat en tecnologies Mozilla amb una interfície gestionada de manera tàctil i amb la integració amb el UI del MID. El navegador Moblin soporta complements com l'Adobe Flash.
  • Multimedia: so, vídeo i visualització de fòrums incloent els entorns de treballmultimèdia Helix o GStreamer.
  • Gestor de Connexions de Linux: connexions a Internet que poden ser ampliades mitjançant els complements que suporten múltiples tecnologies sense fils o per cable.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]