Mona verda comuna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuMona verda comuna
Chlorocebus aethiops Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Longevitat màxima30,8 anys Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN4233 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaCercopithecidae
GènereChlorocebus
EspècieChlorocebus aethiops Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)
Nomenclatura
ProtònimSimia aethiops Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La mona verda comuna (Cercopithecus aethiops) és una espècie de primat catarrí de la família dels cercopitècids. És una mona de 40-60 cm de llargada, als quals cal afegir fins a 80 cm de cua.

Viu a àmplies zones de l'Àfrica subsahariana, tant en zones de sabana com en boscos. És comuna a zones humanitzades. Viu en grups que poden arribar a comptar amb fins a una centena d'individus. Té una alimentació molt variada i, tot i que els vegetals són el seu aliment bàsic, és capaç de menjar-se qualsevol cosa que sigui comestible.

Taxonomia[modifica]

La taxonomia d'aquesta espècie és discutida. Algunes fonts opinen que aquesta espècie i la resta de les que formen el gènere Chlorocebus són en realitat una única espècie.

Cèl·lules Vero[modifica]

Les cèl·lules Vero deriven del ronyó de la mona verda comuna. Es tracta d'una línia cel·lular que es va desenvolupar el 27 de març de 1962 pels investigadors Yasamura i Kawakita a la Universitat de Chiba, Japó. "Vero" prové de l'abreviació de "Verdo Reno", que significa "ronyó verd" en esperanto. Les cèl·lules Vero són susceptibles a un ampli rang de virus, incloent la poliomielitis, la rubèola, arbovirus i rebovirus. Juntament amb el seu ràpid creixement en cultiu, és útil per a produir vacunes.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mona verda comuna