Monazita-(Nd)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralMonazita-(Nd)
Fórmula química Nd(PO4)
Epònim monazita, espècie mineral i neodimi
Localitat tipus Mont Giove, Vallone del Vannino, Formazza, Vall de Formazza, Província de Verbano-Cusio-Ossola, Piemont, Itàlia
Classificació
Categoria fosfats
Nickel-Strunz 10a ed. 8.AD.50
Nickel-Strunz 9a ed. 8.AD.50
Nickel-Strunz 8a ed. VII/A.15
Dana 38.4.3.5
Heys 19.9.5
Propietats
Duresa 5 a 5,5
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 1,770 a 1,800 nβ = 1,771 a 1,802 nγ = 1,830 a 1,850
Birefringència δ = 0,060
Dispersió òptica extrema
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1986-052
Referències [1][2]
Modifica les dades a Wikidata

La monazita-(Nd) és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la monazita. Va rebre el seu nom l'any 1829 per Johann Friedrich August Breithaupt del grec μουάζω, ser solidari, en al·lusió a la raresa de la seva presència a les primeres localitats conegudes. El sufix "Nd" s'ajusta a la Regla de Levinson per a minerals de terres rares, per al membre dominant de neodimi de la sèrie monazita.

Característiques[modifica]

La monazita-(Nd) és un fosfat de fórmula química Nd(PO4). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1986. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 5 i 5,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la monazita-(Nd) pertany a "08.A - Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H2O, només amb cations de mida gran" juntament amb els següents minerals: nahpoïta, monetita, weilita, švenekita, archerita, bifosfamita, fosfamita, buchwaldita, schultenita, chernovita-(Y), dreyerita, wakefieldita-(Ce), wakefieldita-(Y), xenotima-(Y), pretulita, xenotima-(Yb), wakefieldita-(La), wakefieldita-(Nd), pucherita, ximengita, gasparita-(Ce), monazita-(Ce), monazita-(La), rooseveltita, cheralita, monazita-(Sm), tetrarooseveltita, chursinita i clinobisvanita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al Mont Giove, a Vallone del Vannino, a la província de Verbano-Cusio-Ossola, al Piemont (Itàlia). Tot i no ser una espècie abundant, s'hi poden trobar jaciments a tots els continents del planeta, a excepció de l'Antàrtida.

Referències[modifica]

  1. «Monazite-(Nd)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 setembre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. [Consulta: 24 setembre 2017].