Vés al contingut

Kazbek

(S'ha redirigit des de: Mont Kazbek)
Infotaula de geografia físicaKazbek
(ka) მყინვარწვერი
(os) Сæнайы хох Modifica el valor a Wikidata
Imatge
El Kazbek des de Kazbegui
TipusMuntanya, estratovolcà i volcà adormit Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentÀsia Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaMtskheta-Mtianeti (Geòrgia) i Ossètia del Nord - Alània (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 41′ 49″ N, 44° 31′ 08″ E / 42.6969°N,44.5189°E / 42.6969; 44.5189
SerraladaGran Caucas i serralada Khokh Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud5.033 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència2.373 m Modifica el valor a Wikidata
Isolament113,6 km Modifica el valor a Wikidata
Materialtraquita Modifica el valor a Wikidata
Història
Cronologia
1868 primer ascens, per Douglas William Freshfield, Adolphus Warburton Moore
750 aC última erupció Modifica el valor a Wikidata

El Kazbek (georgià: მყინვარწვერი, Mqinvartsveri, que vol dir «Pic del Gel») és una muntanya de la serralada del Caucas, a Geòrgia. És el segon pic més alt del país, després del Xkhara. Els seus 5.034 m d'altitud el situen al cinquè lloc en alçades dins del Caucas i d'Europa.[cal citació]

Localització

[modifica]

Està situat a l'extrem nord de la regió de Mtskheta-Mtianeti, a la frontera amb la república d'Ossètia del Nord, de la Federació Russa. S'hi pot arribar des de Tbilisi, a uns 160 km, per la famosa Carretera Militar Georgiana, que el va vorejant per la dreta abans d'endinsar-se a la gorja de Darial, on el riu Tèrek, que neix a les glaceres del Kazbek, ofereix un dels pocs passos que existeixen per travessar la serralada del Gran Caucas.

A la falda del Kazbek hi ha la vila de Stepantsminda (georgià: სტეფანწმინდა que vol dir «Sant Esteve»), capital del municipi de Kazbegui (georgià: ყაზბეგი).

Característiques

[modifica]

Pel que fa al seu origen, el Kazbek és un volcà dorment, la darrera erupció del qual es calcula en uns 2800 anys enrere.[1] La primera ascensió al cim va ser culminada per l'expedició anglesa de Douglas W. Freshfield el 1868. Les seves característiques el fan molt atractiu per a la pràctica de l'alpinisme. La seva prominència de 2.353 m el situa dins de la categoria dels pics ultraprominents (de prominència superior a 1.500 m).

Tota l'àrea que envolta el pic fou declarada reserva natural l'any 1979 i conté una gran varietat d'animals i plantes endèmiques a la regió caucàsica.

Referències

[modifica]
  1. «Global Volcanism Program | Kazbek» (en anglès). [Consulta: 8 setembre 2024].

Enllaços externs

[modifica]