Mosaic de forest i pastures montanes del Rift austral

Infotaula de geografia físicaMosaic de forest i pastures montanes del Rift austral
TipusEcoregió WWF Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 8° 36′ 40″ S, 31° 36′ 51″ E / 8.611°S,31.61408°E / -8.611; 31.61408
Dades i xifres
TravessaMoçambic, Malawi, Botswana, Tanzània i Zàmbia Modifica el valor a Wikidata
Superfície33.500 km² Modifica el valor a Wikidata
Ecoregió WWF
IdentificadorAT1015

El mosaic de bosc i pastures muntanyenques del Rift Meridional és una ecoregió de la zona afrotròpica, definida per WWF, que s'estén per l'extrem sud de la Gran Vall del Rift, a Tanzània, Malawi, Zàmbia i Moçambic. Està inclosa en la llista Global 200 amb el nom de Sabana arbrada muntanyenca del Rift meridional.[1]

Descripció[modifica]

És una ecoregió de praderies i matollars de muntanya que ocupa 33.500 quilòmetres quadrats en l'extrem sud del Gran Vall del Rift, al voltant del llac Malawi; ocupa una sèrie de muntanyes i altiplans de Malawi, el sud-oest de Tanzània, el nord-est de Zàmbia i el nord-oest de Moçambic.

Gairebé tota la ecoregió s'alça sobre la sabana arbrada de miombo del Zambeze central, a l'oest, i la sabana arbrada de miombo oriental, a l'est. Només els enclavaments més meridionals es troben envoltats per la sabana arbrada de miombo meridional.

Clima[modifica]

L'ecoregió té un clima de terres altes tropicals, generalment més fred i humit que les terres baixes dels voltants. La majoria de pluges es produeixen durant la temporada humida de novembre a abril. La major part de la pluja prové de tempestes de convecció originàries del llac Malawi.[1]

Flora[modifica]

Les comunitats de plantes predominants són els prats, matollars i forests perennifolis muntanyencs.

Fauna[modifica]

Els mamífers gairebé endèmics inclouen l'esquirol dels matolls negre i vermell (Paraxerus lucifer), l'esquirol dels matolls de Swynnerton (Paraxerus vexillarius), el ratolí (Beamys major), el gàlag de Grant (Galagoides granti), la musaranya (Crocidura desperata),[1] i Otomys lacustris.[2]

El gàlag nan de Rungwe, una espècie de nova identificació del gènere Galagoides, es troba al Puig Rungwe i a les muntanyes Poroto i a la serralada de Kipengere a Tanzània. Habita en formacions perennifòlies de muntanya i bambú. Els exemplars es van recollir per primera vegada a la dècada de 1930, però es van identificar com a espècies diferents. Actualment s'està fent una descripció formal de l'espècie.[3]

Estat de conservació[modifica]

En perill crític.

Àrees protegides[modifica]

Àrees protegides a l'ecoregió inclouen:

  • En l'Altiplà Ufipa de Tanzània la Reserva Forestal Mbizi al nord de Sumbawanga.[4]
  • En la Serralada de Kipengere, Parc Nacional de Kitulo, la Reserva de Caça de Mpanga-Kipengere, l'Irungu (240.32 km²), i les reserves de forest de Chimala Scarp (180.68 km²), Madenge (1,146 ha), Mdando (5,140 ha), Msiora (315 ha) i Sakaranyumo (840 ha).[5]
  • En les Muntanyes Umalila de Tanzania, La Reserva Forestal (R.F.) de la conca de recepció d'Umalila, la Reserva Forestal de la conca de recepció de Mpara, la R.F. de Kyosa, R.F. de Msimwa, i F.R. d'Iyondo.
  • L'Altiplà de Matengo
  • Al nord de Malawi, en els Tossals de Misuku, les Reserves Forestals de Matipa, de Mughese i de Wilindi.
  • En Malawi i Zàmbia la reserva forestal dels Tossals de Mafinga.
  • En l'Altiplà de Nyika, Parc Nacional de en Malawi, i el Parc Nacional de Nyika en Zàmbia.
  • En les Muntanyes Viphya, vàries reserves forestals: Uzumara i Sud de Viphya.
  • Puig Chipata en la Reserva de Vida Salvatge de Nkhotakota.
  • R.F. del Puig Ntchisi.
  • R.F. dels Puigs Dedza i Chirobwe, Mua Livuzeli, i d'altres R.F. en la Serralada Kirk malauïta. La porció moçambiquenya del Kirk està desprotegida.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Montane grasslands and shrublands - Southern Africa: Southern Tanzania into Malawi» (en anglès). WWF. [Consulta: 17 setembre 2019].
  2. Ara Monadjem, Peter J. Taylor, Christiane Denys, Fenton P.D. Cotterill. Rodents of Sub-Saharan Africa: A biogeographic and taxonomic synthesis (en anglès). Walter de Gruyter GmbH & Co, 2015, p. 900. 
  3. Charles Foley, Lara Foley, Alex Lobora, Daniela De Luca, Maurus Msuha, Tim R.B. Davenport, Sarah M. Durant. A Field Guide to the Larger Mammals of Tanzania (en anglès). Princeton University Press, 2014. 
  4. «Census and Conservation Assessment of the Red Colobus (Procolobus Rufomitratus Tephrosceles) on the Ufipa Plateau, Southwest Tanzania: Newly-Discovered, Threatened and Extinct Populations» (en anglès). Primate Conservation 22(1), pàg. 97-105. DOI: 10.1896/052.022.0108.
  5. «BirdLife International (2019) Important Bird Areas factsheet: Livingstone Mountains forests.» (en anglès). Birdlife.org. [Consulta: 17 setembre 2019].

Enllaços externs[modifica]