Muntanyes de Perșani

Infotaula de geografia físicaMuntanyes de Perșani
Imatge
TipusSerralada i camp volcànic Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRomania Modifica el valor a Wikidata
Map
 45° 51′ 35″ N, 25° 26′ 22″ E / 45.8597°N,25.4394°E / 45.8597; 25.4394
SerraladaCarpats Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.104 m Modifica el valor a Wikidata
Mida60 (longitud) km
Materialbasalt Modifica el valor a Wikidata
Superfície1.000 km² Modifica el valor a Wikidata
Localització de les muntanyes Perșani a Romania
Vista des de Măgura Codlei cap a Holbav

Les muntanyes Perșani (en romanès: Munții Perșani; hongarès: Persányi-hegység) és una serralada al centre de Romania. El cim més alt és el pic Măgura Codlei, amb una cota de 1.292 metres.[1]

Geològicament, les muntanyes Perșani formen part de les muntanyes Căliman-Harghita dels Carpats orientals interiors. Dins de Romania, però, és tradicional dividir els Carpats orientals en territori romanès en tres grups geogràfics (nord, centre, sud). La categorització romanesa inclou les muntanyes Perșani dins dels Carpats centrals de Moldàvia i Transsilvània (Munții Carpați Moldo-Transilvani), que també inclouen les muntanyes de Baraolt, les muntanyes Bârgău, les muntanyes Călimani, les muntanyes Ciuc, les muntanyes Gurghiu i les muntanyes Harghita.

La carena principal transcorre en direcció nord-sud i té una longitud de 60 quilòmetres. Les muntanyes de Perșani estan formades principalment per basalt, esquist i flysch. Està majoritàriament boscós, i en la seva major part les cotes són arrodonides. La diversitat geològica de la roca dóna lloc a fenòmens naturals interessants (formacions basàltiques, coves i canons).

Referències[modifica]

  1. «Munții Perșani» (en romanès). [Consulta: 28 octubre 2021].