Museu de Tortosa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióMuseu de Tortosa
Museu de Tortosa.JPG
Dades
Tipus museu
Història
Creació 2012
Organització i govern
Seu 

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata
Museu de Tortosa.JPG

El Museu de Tortosa és un equipament cultural inaugurat l'any 2012, i hereu de l’antic museu creat l'any 1900 a partir de les troballes de Joan Abril i Guanyabens.

Segons resolució del 14 de maig de 2014 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya[1] el Museu de Tortosa s'incriu al Registre de Museus de Catalunya amb la categoria de museu comarcal. El centre forma part de Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Està ubicat a l’antic escorxador de Tortosa, obra modernista de l’arquitecte Pau Monguió i Segura, construïda entre els anys 1906 i 1908 i que va funcionar com a escorxador fins al 1997. L’edifici destaca per la forma i el colorisme, inspirats en l’arquitectura mudèjar. Està construït amb basaments de pedra, maçoneria arrebossada, obra vista de maó, ceràmica i teula vidriada. Està situat a la vora del riu i, és que de fet, es va construir guanyant terrenys a l’Ebre.

La sala d'exposicions permanent ocupa una superfície aproximada de 600 m2, distribuïda en un espai a dos nivells. Hi ha un total de sis àmbits on s'expliquen la història de Tortosa i la del seu territori d'influència, des de la prehistòria fins a l'actualitat. Així en el primer nivell s'hi troba: I-Els orígens, II-Els ibers, III-La Dertosa romana i IV-Turtuxa; i en el segon nivell: V-Al centre de la Corona d'Aragó i VI-La Modernitat. S'exposen peces representatives de cada període històric procedents de les col·leccions municipals i d'altres museus que les han cedit en dipòsit.

Al recinte també hi ha la Sala d'exposicions Antoni Garcia, inaugurada l'any 2007.

En l'actualitat el museu està pendent d'ampliació.

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. Resolució CLT/1462/2014, de 14 de maig, per la qual s'inscriu un museu al Registre de Museus de Catalunya (DOGC núm. 6.651 de 26/06/2014).

Enllaços externs[modifica]