Vés al contingut

Museu de la Valltorta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:02, 29 des 2011 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióMuseu de la Valltorta
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusmuseu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1994
Governança corporativa
Seu

Lloc webvalltorta.com Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Museu de la Valltorta fou creat per la Generalitat Valenciana amb l'objectiu de vetllar per la conservació i estudiari divulgar el valor de la Valltorta.

L'edifici és obra dels arquitectes Miguel del Rey Aynat i Íñigo Magro de Orbe, està ubicat a la partida del Pla de l'Om, dins del terme municipal de Tírig (Alt Maestrat, País Valencià), a 500 metres del Barranc de la Valltorta.

Entre les seues instal·lacions compta amb dependències de treball, com un laboratori, magatzems i biblioteca, a banda de quatre sales d'exposició permanent i una per a exposicions temporals.

Continguts

Pintura rupestre de la Valltorta

En la Sala I s'ofereix una visió de l'evolució de la població prehistòrica del País Valencià, tot això a través d'una sèrie de materials arqueològics de pedra, os i ceràmica, i de les seues manifestacions artístiques, des del Paleolític o l'Edat del Bronze.

La Sala II està dedicada a la Valltorta, la història del seu poblament i els sistemes tradicionals d'aprofitament agrícola i ramader. Una maqueta interactiva de la Valltorta i dels seus voltants permet situar els principals punts d'interés: conjunts rupestres llevantins, jaciments arqueològics, construccions rurals i les poblacions o masies. En les seues vitrines s'exhibeixen materials arqueològics de diversos jaciments prehistòrics i ibèrics i altres objectes tradicionals, que constitueixen una excel·lent col·lecció arqueològica i etnogràfica.

En la Sala III sexhibeix la reproducció a mida natural de la Cova dels Cavalls, descoberta l'any 1917 i declarada Monument Històric Artístic el 1924. També ofereix informació sobre les tècniques emprades pels pintors prehistòrics i la història de les pintures de la Valltorta.

La Sala IV està dedicada als problemes de degradació de les pintures rupestres, sotmeses des d'antic a constants atemptats naturals i humans. En el centre de la sala s'exposa la figura 68 de les Coves del Civil, brutalment extreta de l'abric fa mig segle i actualment recuperada.

Referències

Aquest article incorpora material procedent de la pàgina web de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que mitjançant una autorització va permetre agregar contingut i imatges i publicar-los sota llicència GFDL.

Enllaços externs