Music Technology Group

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióMusic Technology Group
Dades
Tipusinstitució acadèmica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1994 Modifica el valor a Wikidata
FundadorXavier Serra Modifica el valor a Wikidata

Music Technology Group (MTG) és un grup de recerca del Departament de Tecnologies de la Informació i la Comunicació Arxivat 2016-11-16 a Wayback Machine. de la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona. Va ser fundat el 1994 pel seu actual director, Xavier Serra, i està especialitzat en investigació del so i computació musical.

Recerca actual[modifica]

La recerca de l'MTG és bastant a prop del nucli de la interdisciplinarietat del so i la computació musical; combinant punts forts en disciplines bàsiques, com ara el processament de senyals, l'aprenentatge automàtic i la interacció persona-ordinador, mentre que es poden aplicar altres disciplines/tecnologies per apropar-se als problemes relacionats amb l'aplicació de la música. Els temes actius actuals inclouen:

 • Processament del senyal d'àudio: centrat en el modelatge espectral per a la síntesi i transformacions sonores.
 • Descripció de so i música: centrada en l'anàlisi semàntic i classificació de senyals d'àudio.
 • Interacció musical i avançada: centrada en interfícies de taula per a la creació i exploració musical.
 • Comunitats de so i música: centrades en les tecnologies de xarxes socials per a aplicacions de so i música.

Activitats educatives[modifica]

L'MTG és molt actiu en activitats educatives dins de la UPF i en col·laboració amb l'ESMUC. A continuació es detallen els principals graus acadèmics en què participen els investigadors de l'MTG

 • Doctorat en so i computació musical[1] a la UPF
 • Màster en so i computació musical[2] a la UPF
 • Màster en Sonologia,[3] col·laboració entre la UPF i l'ESMUC
 • Llicenciat en Enginyeria de sistemes audiovisuals[4] a la UPF
 • Llicenciat en Enginyeria Informàtica[5] a la UPF
 • Llicenciat en Sonologia[6] a l'ESMUC

Transferència de coneixement[modifica]

A més dels resultats acadèmics estàndard en forma de publicacions acadèmiques i docents, un dels objectius principals de l'MTG és promoure la transferència de tecnologia. Amb aquesta finalitat, l'MTG col·labora amb empreses com Yamaha o Microsoft Research per desenvolupar noves tecnologies, promou produccions artístiques a través delPojecte Phonos, ha creat tres companyies spin-off per comercialitzar algunes de les tecnologies desenvolupades, BMAT, Reactable Systems, i Voctro Labs i ha desenvolupat i mantingut les tecnologies disponibles per a tothom, com Freesound. Algunes de les tecnologies desenvolupades han tingut un gran impacte, com ara Vocaloid, Reactable o Freesound.

Projectes actuals rellevants[modifica]

De l'actual projecte de recerca que s'està duent a terme a l'MTG cal destacar:

CompMusic (Computational models for the discovery of the world's music): és un projecte de recerca finançat pel Consell Europeu d'Investigació. L'objectiu principal de CompMusic és avançar en el camp de la computació musical abordant diversos desafiaments de recerca actuals des d'una perspectiva multicultural. Pretén avançar en la descripció i formalització de la música, fent-lo més accessible als enfocaments computacionals i reduint la distància entre les descripcions de senyals d'àudio i els conceptes musicals de significació semàntica. Es proposa desenvolupar tècniques de modelatge d'informació aplicables als repertoris musicals no occidentals i formular models computacionals per representar contextos musicals específics de la cultura. CompMusic aborda aquests reptes de recerca mitjançant (1) la combinació de metodologies a partir de disciplines com el processament d'informació, la musicologia computacional, la cognició de la música i la interacció entre humans i ordinadors i (2) analitzar una varietat de fonts d'informació musical com ara funcions d'àudio, puntuacions simbòliques, comentaris de text , avaluacions d'usuaris, etc. ... d'algunes de les principals tradicions musicals no occidentals de l'Índia (hindustànica, carnàtica), Turquia (otomana), països àrabs (andalusina) i la Xina (òpera de Pequín). CompMusic Vol desafiar els paradigmes d'informació centrats occidentals actuals, avenç la nostra recerca de Tecnologies de la Informació, i contribuir al nostre ric multicultural societat.

 • SIEMPRE (Social Interaction and Entrainment using Music PeRformancE): Aquest projecte pretén desenvolupar nous marcs teòrics, mètodes computacionals i algoritmes per a l'anàlisi de les representacions musicals de conjunt. Les tasques de l'MTG en el projecte estan dedicades a l'adquisició, l'anàlisi i el modelatge dels gestos d'acompliment de cordes doblades involucrats en els mecanismes de producció de so, especialment els gestos de reverència. SIEMPRE està finançat per la UE sota el programa FET i està coordinat per la Universitat de Gènova.
 • Freesound.org: Aquest és un lloc col·laboratiu per compartir sons desenvolupats i mantinguts a l'MTG. Una sèrie de projectes de recerca a l'MTG es dediquen a millorar les tecnologies darrere del lloc i a comprendre el comportament de la comunitat que l'està utilitzant i donant suport. Aquest projecte es finança a través d'una sèrie de projectes de la UE i amb el suport de Google.
 • PHENICX: Aquest projecte té com a objectiu reduir la bretxa entre els mons d'entreteniment en línia i fora de línia. Utilitza la tecnologia multimèdia digital i d'última tecnologia per fer que les experiències de concerts tradicionals siguin rics i universalment accessibles: els concerts es convertiran en artefactes digitals multimodals, multipantalla i multicapa que es poden explorar fàcilment, personalitzar-los, personalitzar-los, (re)gaudit i compartit entre els usuaris. L'objectiu principal és doble: (a) fer concerts en directe atractius per a un públic potencial nou i (b) maximitzar la qualitat de l'experiència de concert per a tothom. El projecte està finançat per la UE sota el programa TIC.
 • Giant Steps: GiantSteps és un projecte STREP coordinat pel JCP-Consult SAS a França, en col·laboració amb l'MTG i parcialment finançat per la Comissió Europea (Acord de subvenció FP7-ICT-2013-10 núm. 610591). El projecte GiantSteps pretén crear les "botes de set lligues" per a la producció musical en la propera dècada i més enllà. El projecte GiantSteps uneix les principals institucions de recerca musical, empreses industrials de R+D i professionals de la música, per combinar tècniques i tecnologies de noves maneres, incloses tècniques de disseny d'interfícies d'última generació amb mètodes MIR nous en les àrees d'interacció i creativitat en temps real. Els socis de la indústria del consorci garantiran l'alineació d'aquestes tecnologies d'avantguarda amb els requisits del mercat. Quant a les contribucions de S&T, l'MTG proporciona al projecte coneixements procedents de diferents àrees de recerca del grup de recerca, inclosa la descripció del contingut musical, la interacció musical mitjançant interfícies avançades i el desenvolupament d'un marc d'avaluació de l'experiència de l'usuari.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]