Mussa al-Kàdhim

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Mussa al-Kàdhim o Musa al-Kazim ("el que es contreu" o "el que guarda silenci") fou el setè imam dels xiïtes duodecimans. És conegut també com a Abu l-Hasan al-Awwal o al-Mahdí), com a Abu Ibrahim, Abu Ali i al-Abd al-Salih. Va néixer a al-Abwa, entre la Meca i Medina, o en aquesta darrera en una data incerta (8 de novembre del 745, setembre del 745, o any 746/747); la seva mare Hamida o Humayda bint Said al-Barbariyya (o al-Andalusiyya) era una umm walad comprada a un mercader d'esclaus berbers (és coneguda sovint com al-Musaffat "la Purificada").

A la mort del seu pare Jàfar as-Sàdiq el 765 el seu hereu Ismail havia premort i el segon fill, Abd Allah, havia mort poc després sense deixar fills. Cadascun tenia un fort grup de seguidors: els (proto) ismaïlites i els fathiyya. Un altre fill, Muhammad, tenia també un grup d'adeptes, els sumatiyya; un grup, els nawisiyya, proclamava que Jàfar no havia mort i tornaria com a Mahdí. La doctrina oficial diu que Mussa ja havia estat designat pel seu pare com successor i va tenir el suport dels xiïtes més eminents, si bé alguns van tardar una mica. El califa abbàssida volia suprimir al hereu, que no es va fer públic per seguretat, i va enviar espies a Medina. Al-Kazim va adoptar una posició quietista, consagrat a la pregària i a l'oració. El successor del califa al-Mansur, el seu fill al-Mahdí (775-785), el va cridar a la cort i el va fer empresonar, però el seu guardià, al-Musayyab ibn Zuhayr al-Dabbi es va convertir aviat en partidari del imam (al-Musayyab va morir vers 792). De fet no va estar gaire temps presoner i contra promesa de no revoltar-se fou alliberat i va rebre tres mil dinars.

El 786 es va revoltar al-Husayn ibn Ali Sahib Fakhkh però va fracassar. Musa no va donar suport a la revolta però el califa al-Hadi el va acusar d'haver-la fomentat i potser l'haguera executat de no haver mort. Al-Kazim va estar a la Meca fins a la pujada al tron d'Harun al-Rashid. Al novè any de regnat aquest el va fer arrestar (795) i finalment el va fer matar (799), potser enverinat (si bé les versions de la seva mort són nombroses). Es diu que va deixar nombrosos fills (entre 33 i 60 fills segons alguns). Va prohibir a les seves filles (unes 23) de casar-se però una ho va fer, Umm Salama.

De Mussa descendeixen els sayyids mussawis que són els 70% dels sayyids (descendents de Mahoma) que viuen avui dia a l'Iran. El va succeir el seu fill Alí ar-Ridà.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]