Núria Cervera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaNúria Cervera
Biografia
Naixement 25 novembre 1923 (95 anys)
Montcada i Reixac
Modifica les dades a Wikidata

Núria Cervera (Montcada i Reixac, 25 de novembre de 1923, ibídem 30 d'Agost de 2019) és una impulsora de la memòria històrica, vinculada al teixit associatiu i la primera dona a ocupar un càrrec polític a l'Ajuntament de Montcada i Reixac.[1]

Biografia[modifica]

Filla de Joan Cervera i Sisó i Consol Bardera i Bardosa, és una persona vinculada al teixit social de Montcada i Reixac, essent la primera dona que va ocupar un càrrec polític en aquest Ajuntament. Compromesa en la reivindicació del paper de la dona en la societat, és una gran impulsora de la memòria històrica del poble i membre fundador de la Fundació Cultural Montcada.

La seva formació acadèmica comença l’any 1928 a l’Escola Nacional i el 1931, ingressa a l’escola de les Germanes Dominiques, a Montcada i Reixac. En esclatar la guerra civil espanyola, el 1936, canvia de centre i és escolaritzada a l’Escola Nova Unificada.

En acabar el conflicte bèl·lic, el seu pare és empresonat i la seva mare va treballar per a demostrar-ne la seva innocència. Durant aquells anys Núria es va posar al davant de la botiga familiar fins que, en tornar a casa el seu pare, la família es replanteja el seu futur i es trasllada un any a Barcelona.

Als 18 anys, la Núria vol seguir estudiant però les circumstàncies familiars no li són propícies i ho ha de fer en horaris poc habituals. Cursa Càlcul Mercantil a Montcada i Reixac i Comptabilitat a l’Acadèmia Cots de Barcelona. El 1947, amb 24 anys, estudia tall i confecció a l’institut Feli de Barcelona.

El 1947, comença la seva vinculació amb al Centre Excursionista de Catalunya (número de sòcia 61), amb l’Escola de Santa Florentina, amb els Minyons de Muntanya de mossèn Batlle i amb el grup de cant gregorià. Tots aquests contactes li permeten obrir-se nous horitzons i descobrir un món ben diferent del que es vivia aleshores a Montcada i Reixac.

El 1958 mor la seva mare i la Núria va a treballar al taller familiar amb el seu germà Càndid. Com treballa pel matí, pot anar a estudiar per la tarda. Amb 35 anys, entra a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona per cursar estudis d’assistent social i posteriorment de treballadora social. Quatre anys després obté el títol i és la segona de la seva promoció.

A principis dels 60, comença a treballar per a Càrites del barri Can Sant Joan de Montcada i Reixac, per donar suport en matèria d’educació i habitatge a les persones que venien de fora i s’establien a viure a Montcada i Reixac.

A mitjan d’aquesta mateixa dècada, s’integra en un grup de Treball Social format per Montcada i Reixac, Cerdanyola i Ripollet. Fruit d’aquesta col·laboració es crea, per iniciativa privada, el Centre d’Educació Especial Jeroni de Moragas per a infants amb carències psíquiques, ja que en aquells moments no hi havia cap servei específic per a ells.

El 1980, Jeroni de Moragas s’inclou a les escoles públiques d’educació especial del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, per a infants i joves entre els 3 i els 18 anys amb tota mena de dèficits. El 1990, el centre es trasllada de Ripollet a Cerdanyola.

A partir del 1973, Núria Cervera va col·laborar en la confecció d’un treball sociològic sobre Montcada i Reixac, "Urban Montcada 1980", un estudi que fins aquell moment no s’havia fet mai i en el qual es volia elaborar una diagnosi de la ciutat per conèixer-ne la seva realitat social, per a fer-hi projectes de millora.

Després de la mort del seu pare el 1974, Nuria Cervera ba ser elegida regidora de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, el 1979, sent la primera dona regidora del municipi de tota la història, càrrec que renovà el 1987.

El 1980 va començar a treballar a la Direcció General de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya com a cap de secció de programes especials, responsabilitat que va mantenir fins a la seva jubilació, a principi de la dècada dels anys noranta.

El 1981 es donen els primers passos per a la creació de la Fundació Cultural Montcada, entitat que neix per estudiar i investigar la història de Montcada i Reixac i recollir, unificar i conservar-ne tota la documentació. Els fundadors van ser Núria Cervera, Joan Bertran, Joan Capella, Josep M. Joan Torres, Anna Oliver i Jaume Ribera. El 1986, la Fundació Cultural obté la seva legalització i Núria Cervera n’és escollida Presidenta.

Entre els anys 1985 i 1990, Núria va donar classes a l’Escola Familiar de l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona, com a responsable dels cursos que es feien fora de Barcelona.

Núria mor a Montcada el 30 d'Agost de 2019.

Referències[modifica]

  1. Grau, Laura «Núria Cervera és nomenada Filla Predilecta de Montcada i Reixac». La Veu, 31-03-2016 [Consulta: 28 març 2017].