Narcís Nonell i Sala

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Narcís Nunell i Sala)
Infotaula de personaNarcís Nunell i Sala
Biografia
Naixement1842 Modifica el valor a Wikidata
Sabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 març 1915 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Sabadell
Dades personals
NacionalitatCatalunya
FormacióEscola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióenginyer Modifica el valor a Wikidata
Obra
Projectes principalsVapor de cal Marcet
Vapor d'en Rovira
Vapor de cal Buxó
Auxiliar Tèxtil Sabadellense

Narcís Nonell i Sala (Sabadell, 1842 - 20 de març de 1915) fou el primer enginyer industrial que hi hagué a Sabadell especialitzat en màquines de vapor.[1] Molts dels vapors construïts a la ciutat al segle xix són obra seva. És conegut per construir la primera xemeneia de la ciutat, la del vapor d'en Codina, l'any 1880. A banda d'això, és el segon autor del qual es conserven més xemeneies a la ciutat, totes de la darreria del segle xix.

Militant del Partit Republicà Federal, va ser regidor de l'Ajuntament durant la Primera República i la Restauració i va intervenir activament en la lluita contra les quintes i en la campanya per aconseguir un establiment lliure de segon ensenyament. Va ser professor dels Escolapis de Sabadell i de l'Escola Industrial.[1]

Obra[modifica]

Va cursar els estudis a l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona, entre els anys 1861 i 1869. Va perfeccionar la seva formació a París. A Sabadell va fer els projectes de les xemeneies següents:

A banda d'això, també va participar en altres projectes d'instal·lacions industrials de vapors establerts a la ciutat com ara:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Nomenclàtor. «Carrer de Narcís Nonell». Ajuntament de Sabadell. [Consulta: 4 juny 2016].
  2. ITINERARI Xemeneies de Sabadell. Un recorregut històric. Llibret de recuperació històrica del passat tèxtil de Sabadell i de divulgació documental.