Ajuntament de Sabadell

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Ajuntament de Sabadell
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteGabriel Batllevell i Tort
Juli Batllevell i Arús Modifica el valor a Wikidata
Construcció1871 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de Sant Roc, 1 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 32′ 47″ N, 2° 06′ 31″ E / 41.5463°N,2.1085°E / 41.5463; 2.1085
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC27662 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupantAjuntament de Sabadell Modifica el valor a Wikidata

L'Ajuntament de Sabadell és l'administració de primer nivell que governa la ciutat i el municipi de Sabadell i que representa els sabadellencs. L'edifici fou construït entre els anys 1871 i 1872 i primerament va allotjar l'Escola Pia de Sabadell fins a l'any 1880, que va passar a mans de l'Ajuntament, que el va reformar i posteriorment s'hi va instal·lar.

FACHADA AYUNTA

L'actual alcaldessa de Sabadell és Marta Farrés i Falgueras, del Partit dels Socialistes de Catalunya.

Història[modifica]

Fa anys els cotxes podien circular per la plaça de Sant Roc (1992)

L'edifici fou edificat entre 1871 i 1872, i en un principi feia de col·legi de l'Escola Pia fins que el 1880 fou adquirit per l'Ajuntament de la ciutat. Més tard, l'antic pati del col·legi es va transformar en l'actual plaça de Sant Roc, coneguda com a plaça de l'Ajuntament. L'Ajuntament s'hi va instal·lar el 1885, després de reformar i adequar l'edifici.[1]

Arquitectura[modifica]

L'Ajuntament de Sabadell actualment es troba en una zona de vianants, tot i que abans hi passés la circulació urbana. A l'entrada s'hi conserven dos fanals de ferro forjat que són rèpliques dels que hi havia a principis del segle xx. La façana de l'edifici de la banda de la plaça del Doctor Robert és obra de l'arquitecte municipal Juli Batllevell i Arús.

L'edifici és d'estil neoclàssic i els tons rosacis predominen a la façana, la qual és culminada per un timpà amb rellotge i quatre columnes d'orde toscà.

A principis del segle xx a la plaça del Doctor Robert hi havia els anomenats Jardinets, element molt característic del Sabadell antic. Es tractava d'un agradable jardí, situat entre aquesta cara de l'Ajuntament (llavors anomenat Casas Consistoriales) i l'inici del passeig de la Plaça Major, format per palmeres que servia de lloc de reunió i d'esbarjo per als més petits.

També molt a prop dels entorns immediats de l'Ajuntament, aproximadament al principi del passeig de la Plaça Major, es trobava un altre tret identificatiu de Sabadell: el Temple Modernista del Passeig. El Templet, obra d'estil modernista de l'arquitecte sabadellenc Josep Renom i Costa, fou erigit l'any 1911 i enderrocat el 1943. Servia com a quiosc, bar i glorieta. Tot i que hi ha hagut diverses iniciatives per reconstruir-lo fidelment al seu emplaçament original, aquestes mai han arribat a materialitzar-se.

Alcalde[modifica]

L'alcalde de Sabadell[2] és la màxima autoritat política de l'Ajuntament de Sabadell. És elegit per la corporació municipal de regidors, que al seu torn són elegits per sufragi universal pels ciutadans de Sabadell amb dret a vot, mitjançant eleccions municipals celebrades cada quatre anys. L'alcaldessa actual és Marta Farrés, cap de llista del PSC. És al càrrec des del 15 de juny de 2019.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Descobreix Sabadell». Ajuntament de Sabadell. Arxivat de l'original el 4 d’octubre 2017. [Consulta: 17 octubre 2017].
  2. «Alcalde 2015». sabadell.cat. [Consulta: 24 desembre 2020].
  3. Acín, Albert. «Sabadell té alcaldessa: la socialista Marta Farrés, primera dona al capdavant de l'Ajuntament», 15-06-2019. [Consulta: 15 juny 2019].

Bibliografia[modifica]

  • AHS, Ajuntament "Actes". 29 de març de 1871
  • CASTELLS, Andreu, Sabadell, informe de l'oposició. Vol III. "República i acció directa, 1868-1904"

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ajuntament de Sabadell