Escola Pia de Sabadell

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióEscola Pia de Sabadell
300 Escola Pia de Sabadell.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat Escola Pia i edifici escolar
Organització i govern
Seu central 
  • Carrer de l'Escola Pia, 92
  • Sabadell Sabadell, Catalunya
Afiliacions Escola Pia de Catalunya
Xifres destacables
Finançament Concertat

Web Escola Pia
Modifica les dades a Wikidata

L'Escola Pia de Sabadell és un centre educatiu concertat de Sabadell, en funcionament des del 1818[1] i que pertany a l'Escola Pia de Catalunya.

Del 1872 al 1880 l'escola s'allotjà a l'edifici de la Casa de la Vila de l'actual plaça de Sant Roc, seu des del 1885 de l'Ajuntament de Sabadell.[2]

Als Escolapis de Sabadell hi han estudiat molts fills il·lustres de la ciutat, com l'escriptor Joan Oliver o l'alcalde Antoni Farrés.

L'edifici[modifica]

L'edifici, obra de l'arquitecte Miquel Pascual i Tintorer, es va inaugurar l'any 1885. Conserva l'estructura original. Destaca la reixa de la tanca del carrer de l'Escola Pia (1908), l'escala i el passadís amb un arrimador de ceràmica esmaltada.[2] Construït abraçant un pati en forma de ce, l'edifici està constituït per planta baixa i tres pisos. Les façanes exteriors estan endarrerides deixant un espai enjardinat entre l'edifici i el carrer, estan estucades i les seves finestres estan protegides amb trencaaigües de pedra. De l'interior cal destacar el Saló d'Actes exornat amb quadres a l'oli pintat per Josep Espinalt i uns medallons col·locats en el fris superior on apareixen bustos de sants relacionats amb l'Orde Calasància. En el corredor del claustre hi ha relleus sobre Josep de Calassanç, obra de Camil Fàbregas.[3]

L'església de Sant Agustí[modifica]

Església de Sant Agustí

Dins el recinte hi ha l'Església de Sant Agustí, monument protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. Es tracta d'un edifici modernista, construït el 1932 segons el projecte de l'arquitecte Bernardí Martorell i Puig. Està formada per una nau central i dues laterals d'estructura gòtica.[4] Les parets del temple estan decorades amb pintures de Joan Parés, pintures, relleus i escultures de Fàbregas, Rius i Juvanteny. Els vitralls són de la casa Granell de Barcelona.[2]

Referències[modifica]

  1. García Gargallo, Manuel. «Comunitats masculines». A: L'Ensenyament de l'Església a la ciutat de Barcelona. Directori Estadístic (html) (Tesi) (en català). Barcelona: UB, 2002, 2002. DP B. 26249-2006. ISBN 846-89835-43. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Pia El patrimoni urbà». Descobreix Sabadell. Ajuntament de Sabadell. [Consulta: 17 gener 2017].
  3. «Col·legi Escolapis». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 17 gener 2017].
  4. «Església de Sant Agustí». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 abril 2013].

Enllaços externs[modifica]