Natalici

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El natalici és l'aniversari de naixement. El terme aniversari s'utilitza per designar el dia en què hom commemora un fet o esdeveniment digne de record. Generalment s'utilitza per rememorar anualment el naixement d'una persona.[1] En nombroses cultures, els natalicis acostumen a estar acompanyats d'una festa i, en alguns casos, d'un ritus de pas. A Catalunya, el Club Super 3 felicita per llur aniversari cada dia tots els nens i nenes que fan anys.[2] Per molts anys és una cançó popular que s'entona en les celebracions d'aniversari. És la versió catalana del Happy Birthday to You, que segons el Llibre Guinness dels Rècords és la cançó més popular en llengua anglesa, que ha estat traduïda a molts idiomes.

La celebració de natalicis no és universal: dins del cristianisme, algunes comunitats com els Testimonis de Jehovà consideren que aquestes festivitats són d'origen pagà i per tant contràries a les pràctiques cristianes; els ortodoxos prefereixen celebrar el dia del Sant, i altres comunitats, com els catòlics del món hispànic, celebren tant el Sant com l'aniversari de naixement.

Existeixen nombrosos sistemes astrològics que determinen el signe astrològic d'una persona a partir de la seva data de naixement, com el zodiacal. El signe ve determinat per l'hora i el lloc de naixement. Aquests signes astrològics pretenen deduir el caràcter de l'individu, les seves afinitats o, fins i tot, predir el seu destí.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Natalici
  1. Diccionari de la llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans
  2. «Aniversari». Club Super 3.
  3. Vernet Ginés, Juan; Parés i Farràs, Ramon. La ciència en la història dels Països Catalans I. Ed. Univ. Politéc. Valencia, 2004, p.424. ISBN 8437060486. 

Vegeu també[modifica]