Borsa de Nova York

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: New York Stock Exchange)
Infotaula d'organitzacióBorsa de Nova York
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimNova York i Wall Street Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtNYSE Modifica el valor a Wikidata
SobrenomThe Big Board Modifica el valor a Wikidata
Tipusborsa de valors Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació12 maig 1792
17 maig 1792, Nova York Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment significatiu
1907 Pànic de 1907
1929 24 octubre 1929-29 octubre 1929Crac del 29
19 octubre 1987 Dilluns negre Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Seu
Gestor/operadorIntercontinental Exchange Modifica el valor a Wikidata
PresidènciaJeffrey C. Sprecher (2013–) Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
New York Gold Exchange (en) Tradueix (1865–1897) Modifica el valor a Wikidata
UNBloomberg.com (en) Tradueix
nyseCrunchbase
USEOD Historical Data (en) Tradueix
cap valorYahoo! Finance Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnyse.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: NYSE Twitter (X): NYSE Instagram: nyse LinkedIn: nyse Pinterest: nyse Goodreads author: 3494450 Modifica el valor a Wikidata

La Borsa de Nova York (New York Stock Exchange, NYSE, en anglès) és el major mercat de valors del món en volum monetari i el segon en nombre d'empreses adscrites. La seva massa en accions va ser superada per la del NASDAQ durant els anys 90, però el capital de les companyies llistades en la NYSE és cinc vegades major que al NASDAQ. La Borsa de Nova York compta amb un volum anual de transaccions de 21 bilions de dòlars, incloent els 7,1 bilions de companyies no nord-americanes. Funciona, com la resta de mercats dels Estats Units, des de les 9:30h fins a les 16:00, hora local (des de les 16:30 fins a les 22:00, hora catalana).

Els seus antecedents es remunten a 1792, quan 24 comerciants i corredors de Nova York van signar l'acord conegut com a "Buttonwood Agreement", en el qual s'establien regles per a comerciar amb accions. Va ser creada el 1817, quan un grup de corredors de borsa es van organitzar formant un comitè anomenat "New York Stock and Exchange Board" (NYS&EB) amb la finalitat de poder controlar el flux d'accions que en aquells temps es negociaven lliurement i principalment en la vorera de Wall Street.

El 1863 va canviar de nom pel de "New York Stock Exchange" (NYSE), nom que conserva fins als nostres dies, i s'estableix a Wall Street cantonada amb Broad Street dos anys després. El 1918, després de la Primera Guerra Mundial, es converteix en la principal casa de borsa del món, deixant enrere a la de Londres. El dijous 24 d'octubre de 1929, anomenat a partir de llavors el Dijous Negre, es va produir una de les més grans caigudes en aquesta borsa, que produiria la recessió econòmica més important dels Estats Units en el segle xx, la "Gran Depressió". Actualment és administrada pel NYSE Group, que va ser format amb la fusió de NYSE i Archipielago Holdings, una borsa de valors electrònica. NYSE Group cotitza actualment en la seva pròpia borsa de valors. El 2007 va formar al costat de la borsa europea Euronext: NYSE Euronext.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Borsa de Nova York