Nikolai Menxutkin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Nikolai Menshutkin)
Infotaula de personaNikolai Menxutkin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 octubre 1842 Modifica el valor a Wikidata
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 febrer 1907 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Smolensk Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFacultat de Física i Matemàtiques de la Universitat de Sant Petersburg
Petrischule Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballQuímica, química analítica i química orgànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióquímic, inventor, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorFacultat de Física i Matemàtiques de la Universitat de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralIgor Igorevich Wagner i Vasily Omeliansky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Nikolai Aleksàndrovitx Menxutkin (en rus, Николáй Алексáндрович Меншýткин), nascut a Sant Petersburg, Rússia, el 12 d'octubre de 1842 i traspassat a Sant Petersburg el 22 de gener de 1907,[1] fou un destacat químic rus que descobrí el procés per a transformar les amines terciàries en quaternàries (reacció de Menxutkin).[2]

Biografia[modifica]

Als 16 anys entrà a la Universitat de Sant Petersburg per estudiar química i es graduà el 1862. Després amplià els seus estudis en diferents centres d'investigació d'Alemanya i França. Primer amb Adolph Strecker a la Universitat de Tübingen el 1862, després a la Universitat de París el 1864 amb Charles Adolphe Würtz i, finalment, amb Hermann Kolbe el 1865 a la Universitat de Marburg. Al seu retorn a Sant Petersburg aconseguí la seva especialització gràcies als treballs realitzats a l'estranger, especialment per les seves investigacions de l'àcid fosforós. El 1869 defensà la seva tesi doctoral davant Aleksandr Butlerov i Dmitri Mendeléiev i passà a ser professor ajudant de la Universitat de Sant Petersburg i després a ser professor. Publicà diversos manuals de química que tingueren una important influència en l'ensenyament de la química a Rússia durant bastants d'anys.

Obra[modifica]

A la seva tesi doctoral, Menxutkin estudià les reaccions de l'àcid fosfòric demostrant que els tres àtoms d'hidrogen no són equivalents. El 1890 descobrí que les amines terciàries poden convertir-se en amines quaternàries (sals d'amoni) per reacció amb halurs d'alquil.

Reacció de Menxutkin
Reacció de Menxutkin

Referències i notes[modifica]

  1. A Rússia no s'adoptà el calendari gregorià fins al 1918 i seguien emprant el calendari julià. Amb el calendari gregorià, emprat en aquestes dates a la resta d'Europa, Menxutkin naixé el 24 d'octubre de 1842 i morí el 5 de febrer de 1907)
  2. Morachevskii, A.G «Nikolai Aleksandrovich Menshutkin (to 100th anniversary of his death)». Russian Journal of Applied Chemistry, 80, 2007, pàg. 166. doi: 10.1134/S1070427207010351.[Enllaç no actiu]