Nimbus

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Recreació artística del disseny general de la sèrie de satèl·lits Nimbus. Els panells solars es movien al llarg del dia seguint al sol durant la part de llum diürna de l'òrbita del satèl·lit. El satèl·lit de 3 metres tenia un sistema de control de la posició en la part alta, separat de l'anell de sensors 1,5 m (centre) per unes barres. L'anell de sensore es mantenia per mitjà de bateries i electrònica per a cada un dels sensors muntats a la part baixa de l'anell.

Els Nimbus van ser una sèrie de 7 satèl·lits artificials de la NASA llençats entre l'agost del 1964 i l'octubre del 1978. Foren col·locats a l'òrbita polar a uns 1000 km de la Terra. Foren usats com a laboratori d'equips meteorològics. També es coneix com a nimbus un tipus de núvol.

Els satèl·lits van ser dissenyats per servir com estabilitzat, plataformes orientes cap a la Terra per provar sistemes avançats per detectar i recollir dades científiques de l'atmosfera. Set naus espacials Nimbus han estat llançades a òrbita gairebé polar, Òrbita heliosíncrona, començant amb la que es va enlairar el 28 d'agost de 1964. A bord dels satèl·lits Nimbus anaven diversos instruments per obtenir imatges, so, i altres estudis en diferents regions espectrals. Els satèl·lits van ser llançats a bord de coets Thor-Agena (Nimbus 1-4) i coets Delta (Nimbus 5-7).

Durant un període de 20 anys des del llançament del primer satèl·lit de la sèrie Nimbus va ser la principal plataforma de desenvolupament i investigació de les missions dels Estats Units per la teleobservació de la Terra. Els set satèl·lits Nimbus, llançats en un període de catorze anys, van enviar les seves observacions espacials del planeta durant un total trenta anys. La NASA va transferir la tecnologia provada i millorada per les missions Nimbus per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA, dels seus inicials de l'anglès National Oceanic and Atmospheric Administration) per als seus instruments satelitales operacionals. La tecnologia i les lliçons apreses en les missions Nimbus van ser patrimoni de la majoria dels satèl·lits d'observació terrestre de la NASA i la NOAA llançat en les dues últimes dècades del segle XX i la primera del XXI.

Història operacional dels Nimbus[modifica]

satèl·lit Llançament Decaïment
Nimbus 1 28 d'agosto 1964 16 de maig 1974
Nimbus 2 15 de maig 1966 17 de gener 1969
Nimbus B 18 de maig 1968 Sortida nul·la
Nimbus 3 14 d'abril 1969 22 de gener 1972
Nimbus 4 8 d'abril 1970 30 de setembre 1980
Nimbus 5 11 de desembre 1972  
Nimbus 6 12 de juny 1975  
Nimbus 7 24 d'octubre 1978 1994

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nimbus Modifica l'enllaç a Wikidata