Nus de pescador doble

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Nus pescador doble

El nus de pescador doble és un nus utilitzat per a empalmar dos trossos de corda. Aquest nus i la versió nus de pescador triple són les més utilitzats en escalada, arboricultura, i recerca i rescat.[1] El nus s'obté en fer un doble nus simple, que dóna una ballestrinca o nus de pardal, amb cada extrem al voltant de la secció dreta de la part oposada.

S'utilitza en escalada per empalmar cordes d'equip d'escalada o com suport d'un nus crític, tal com un nus de fixació de l'arnès o de línies de ràpel simples. En aquest ús, es lliga l'extrem lliure al voltant de l'extrem fix de la soga, de manera que no pugui lliscar a través del nus. Aquest nus, juntament amb el nus de pescador simple poden ser utilitzats per lligar els dos extrems d'una línia d'un collaret. Els dos nusos simples dobles són armats en forma separada, i d'aquesta manera la longitud del collaret pot ser ajustada sense deslligar o desarmar el collar.

Quan s'utilitzen certes cordes modernes fetes de polietilè a massa molecular altíssima[2] que tenen una lubricitat elevada, la capacitat de travat del nus es degrada i fàcilment es desfà. El problem es resol en utilitzar el nus de pescador triple.[3]

Lligat[modifica]

Referències[modifica]

  1. Roca. «Els nusos més utilitzats». Treballem l'expressió plàstica. Palafrugell: Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC. [Consulta: 1 abril del 2015].
  2. conegudes amb l'abreviació UHMWPE de l'anglès Ultra high molecular weight polyethylene.
  3. Moyer, Tom; Tusting, Paul; Harmston, Chris «Comparative Testing of High Strength Cord (Test comparatiu de soga extra fortes)» (pdf) (en anglès). , 2000 [Consulta: 1 abril del 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nus de pescador doble
  • Film animat que ensenya la manera de fer el nus: «Double Fisherman's, or Grapevine, Bend» (en anglès). Animated knots by Grog, 24 novembre 2014 (2014-11-24). [Consulta: 1 abril del 2015].