Vés al contingut

Nus mig cabestany

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Munter hitch

El nus mig cabestany, també conegut com a "nus dinàmic", "nus UIAA", "nus HMS", és un nus molt simple, comunament usat per escaladors com a part d'una línia de vida o equip de protecció individual.

Les sigles HMS són una abreviatura del terme alemany Halbmastwurfsicherung, que significa "assegurament de mig cabestany". Als mosquetons dissenyats específicament per a aquesta tècnica se'ls diu mosquetons HMS, encara que pot utilitzar qualsevol tipus de mosquetó que permeti donar dues voltes a una corda al seu interior. En anglès a aquest nus se l'anomena Munter Hitch o Italian Hitch. La denominació Munter Hitch ("amarratge de Munter") deu el seu nom a un guia de muntanya suís, Werner Munter, que va popularitzar el seu ús en muntanyisme.

La confecció del nus consisteix bàsicament a donar una sèrie de voltes amb un cordino o una corda al voltant d'un objecte, generalment un rodó com un tub, un pal o més comunament, un mosquetó. Aquest nus permet fer lliscar una corda per un mosquetó, absorbint part de l'energia i actuant com un dispositiu de fricció. S'utilitza generalment per controlar la velocitat de descens a l'assegurar a un escalador o com a substitut d'un aparell descensor per ràpel.

El mig cabestany crea fricció al fregar la corda contra si mateixa i contra l'objecte sobre el qual s'ha confeccionat. Cal assenyalar que aquest nus no provoca una frenada estàtica degut al seu fregament, és a dir: el punt de frenada està en moviment i el punt en què la corda frega contra si mateixa es desplaça contínuament al llarg de tota la seva longitud. Un aspecte molt útil del mig cabestany és la seva reversibilitat: es pot aplicar tensió en qualsevol dels dos extrems de la corda i el nus treballa perfectament en qualsevol dels dos sentits. Si en qualsevol moment volem canviar la tensió d'un cap a l'altre de la corda, el nus gira sobre el mosquetó, mantenint la seva forma. Aquest gir el fa correctament dintre un mosquetó de forma de pera o també anomenat HMS.

Aquest nus permet assegurar i autoassegurar en escalada i en la tècnica de ràpel, en el bloqueig de tirolines i passamans o qualsevol càrrega que s'aplica al nus, normalment s'utilitza en tècniques de muntanya i escalada.

Variants[modifica]

Aquest nus té diverses variants de frenada, segons la fricció de cada variant ens permetrà assegurar més o menys càrrega. Normalment aquestes variants s'utilitzen en auto-socors.

Nus dinàmic doble

consisteix a realitzar el nus dinàmic de la mateixa manera que l'antrior, però al passar el primer cap de la corda pel mosquetó, li donem dues voltes. Amb aquest nú aconseguim més fricció, mantenint el principi de reversibilitat. Ens permet assegurar o autoassegurar un accidentat més un rescatador.

Nus dinàmic cabalcat o "Monster Munter"

Variant del nus dinàmic que té les mateixes utilitats que el nus dinàmic doble però amb la diferència que absorbeix menys resistència al frenar una càrrega. La seva construcció és més simple, es tracte de construir un nus dinàmic normal i seguidament tornar a donar la volta amb el cap que no soporta tensió vora el cap de tensió, i entran-lo de nou al mosquetó.