Objecte

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Objecte (filosofia))
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Objecte (desambiguació)».

Un objecte (del llatí objectum), és un ens limitat amb una funció precisa i que pot definir-se mitjançant les relacions externes amb el seu medi. De dimensions precises, construït per matèria potencialment perceptible a la vegada pels sentits del tacte i de la vista. Pel que fa a l'origen, generalment s'associa a la fabricació humana. No s'anomena objecte a entitats o organismes amb vida.

Per extensió, un objecte pot ser qualsevol representació realitzada per mitjà d'un medi artificial. Són objectes; una pedra, una cadira, un calendari o un cartell. No es consideren objectes una muntanya, que no té una funció específica, ni tampoc l’aigua del mar, que no té un límit definit, ni l'olor d'una flor, no perceptible pel tacte o la vista.

L'Organització Internacional de Normalització (ISO) té un punt de vista més general, de fet és el més general possible, sobre el concepte d'objecte. En la norma ISO 10178-1 objecte es defineix com allò que es pot percebre o concebre. Seguint aquesta definició, els objectes poden ser imaginaris (ex.: el déu Zeus, el país anomenat Xauxa) o reals, que al seu torn poden ser materials (ex.: una persona, una pedra) o immaterials (ex.: l'electromagnetisme, l'amor).

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • ISO 1087-1:2000, Terminology work — Vocabulary — Part 1: Theory and application.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]