Observatori Astrofísic Dominion

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Observatori Astrofísic Dominion
Imatge
Dades
TipusObservatori astronòmic Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteEdgar Lewis Horwood Modifica el valor a Wikidata
Obertura1918 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud227 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSaanich (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 31′ 11″ N, 123° 25′ 06″ O / 48.519806°N,123.41829°O / 48.519806; -123.41829
Lloc històric nacional del Canadà
Data12 gener 2001
Identificador12531
Edifici classificat patrimoni federal del Canadà
Data3 juliol 1997
Activitat
Codi MPC658 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webnrc.canada.ca… Modifica el valor a Wikidata

L'Observatori Astrofísic Dominion (nom original en anglès: Dominion Astrophysical Observatory; acrònim: DAO) està emplaçat sobre un pujol denominat Observatory Hill de la localitat de Saanich (pertanyent a l'illa de Nutka, no gaire lluny de la ciutat de Vancúver), a la Columbia Britànica.

Promogut pel govern canadenc, es va posar en servei en 1918.[1] L'encarregat del disseny de l'edifici va ser l'arquitecte Edgar Lewis Horwood.[2]

El seu instrument principal és el telescopi Plaskett de 72 polzades (1,83 m) de diàmetre, proposat i dissenyat per John S. Plaskett en 1910 amb el suport de la Unió Internacional per a la Cooperació en Recerca Solar. Al seu moment, es va idear per ser el telescopi més gran del món, però els retards en la seva construcció van significar que veiés la "primera llum" el 6 de maig de 1918, sis mesos després de la posada en servei del telescopi Hooker de 100 polzades (2,5 m) en l'Observatori del Mont Wilson.[3]

L'observatori ha estat designat Lloc Històric Nacional del Canadà, i és una instal·lació de renom mundial en el qual s'han realitzat nombrosos descobriments sobre la naturalesa de la Via Làctia, i un dels principals centres de recerca astrofísica al món fins a la dècada de 1960.

Centre de l'Univers[modifica]

El Centre de l'Univers va ser un servei d'interpretació de l'observatori regularment obert al públic entre els mesos de maig i setembre. El centre es dedicava a presentar exposicions interactives sobre astronomia, el treball de l'observatori i de la seva organització de referència, l'Institut d'Astrofísica NRC Herzberg. També es realitzaven visites guiades al telescopi i programes en el planetari i sala de vídeo. El Centre va ser tancat pel Govern Federal a l'agost de 2013, adduint raons financeres lligades al seu cost.[4] La Societat d'Amics de l'Observatori Astrofísic Dominion (SAOAD) es va crear en 2015 amb l'objectiu de restablir els programes rescindits quan el Centre de l'Univers va ser tancat, signant un conveni al maig de 2016 amb el Consell Nacional de Recerca pel qual s'autoritzava a la Societat perquè ocupés les instal·lacions del Centre de l'Univers.

La Reial Societat Astronòmica del Canadà, Victòria, que manté una llarga associació amb l'Observatori Astrofísic Dominion que es remunta a 1914, celebra "Festes d'Estels" "públics i gratuïtes" en determinats capvespres dels dissabtes de l'estiu. Aquestes celebracions inclouen observacions diürnes i nocturnes amb els telescopis, presentacions, conferències, i exhibicions.

Construcció del telescopi[modifica]

El telescopi Plaskett en 1920

L'edifici que allotja el telescopi va ser construït per la Companyia McAlpine-Robertson de Vancouver per un preu de 75.000 dòlars. Tant l'edifici com la cúpula (fabricada per Warner & Swasey Company) són de doble paret.

El mirall del telescopi de 73 polzades de diàmetre i 12 polzades (30 cm) de gruix, pesa aproximadament 1970 quilograms. Es va encarregar a la companyia Saint-Gobain, que va fondre la peça en la seva factoria Charleroi d'Anvers, Bèlgica i va embarcar cap als Estats Units només una setmana abans de l'inici de la Primera Guerra Mundial. Una vegada allí, la Companyia John A. Brashear de Pittsburgh va haver de polir en dues ocasions el mirall: una vegada a causa d'una esgarrapada misteriosa i la segona vegada a causa d'un defecte del procés. Aquests problemes van retardar dos anys el lliurament del telescopi. Per fi, en 1918, el mirall va ser hissat fins al cim de la muntanya de Little Saanich, arribant a l'observatori en un carro remolcat per un tir de cavalls.

Ús[modifica]

Després de completar-se el muntatge del telescopi, Plaskett va passar a dirigir l'observatori fins a 1935.

En 1962, es va afegir un telescopi òptic de 48" a l'observatori. El telescopi, encarregat en 1957, va ser fabricat per Grubb Parsons de Newcastle upon Tyne, Anglaterra. El seu focus de Coude està connectat amb una sala espectrogràfica.

En 1995, l'observatori es va convertir a la seu de l'Institut NRC Herzberg d'Astrofísica, que opera diversos telescopis i radiotelescopis canadencs. El NRC col·labora amb socis internacionals com l'Observatori Canada, França, Hawaii.

El telescopi Plaskett ha estat modernitzat afegint-li un espectrògraf acoblat al focus de Cassegrain, i un captador d'imatges CCD al focus newtonià.

Els telescopis segueixen utilitzant-se en l'actualitat, estant obert així mateix l'observatori per rebre astrònoms visitants. Un centre d'interpretació (el denominat Centre of the Universe) es va inaugurar en 2002, però malauradament es va tancar en 2013 a causa de motius pressupostaris.

Des de gener de 2014, el director (actuari) és el Dr. Dennis R. Crabtree.

Telescopi Plaskett. Context històric[modifica]

El Plaskett va perdre la possibilitat de ser el major telescopi del món pels retards acumulats durant la seva construcció, però es va mantenir com el segon més gran entre 1918 i 1935, fins a la posada en servei del telescopi reflector de 74 polzades (188 cm) de l'Observatori David Dunlap (també al Canadà).

Els dos majors telescopis en 1918 eren:

# Nomeni/Observatori Imatge Obertura Altitud Primera Llum Promotors
1 Telescopi Hooker/Observatori del Mont Wilson 100 254 cm 1742 m 1917 George Ellery Hali, Andrew Carnegie
2 Telescopi Plaskett/Observatori Astrofísic Dominion 72 182 cm 230 m 1918 John S. Plaskett

Els següents més grans eren el telescopi de 60 polzades de l'Observatori del Harvard College, i el telescopi Hale (també de 60 polzades) de la Muntanya Wilson.

Referències[modifica]

  1. National Research Council Canada. Dominion Astrophysical Observatory (Consultat el 3 de març de 2017)
  2. [enllaç sense format] http://dictionaryofarchitectsincanada.org/architects/view/1529 Arxivat 2014-12-01 a Wayback Machine. Edgar Lewis Horwood
  3. Plaskett, J., Publications Astronomical Society Pacific 30, 267, 1918
  4. «Centre of the Universe». National Research Council Canada. Arxivat de l'original el 8 de maig de 2015. [Consulta: 7 maig 2015].

Enllaços externs[modifica]