OpenAL

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
OpenAL

Tipusinterfície de programació d'aplicacions d'àudio
Versió inicial2009
Versió estable
1.1 (installer 2.1.0.0) (febrer 2010) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaProprietari des de v1.1, LGPL abans v1.1, BSD
Característiques tècniques
Sistema operatiuMultiplataforma
Escrit enC
Equip
Creador/sCreative Technology
Desenvolupador(s)Creative Technology (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webopenal.org

OpenAL (acrònim d'Open Audio Library) és una interfície de programació d'aplicacions d'àudio (API) multiplataforma. Està dissenyat per a la representació eficient d'àudio posicional tridimensional multicanal. El seu estil d'API i les seves convencions s'assemblen deliberadament als d'OpenGL. OpenAL és una biblioteca d'àudio 3D ambiental, que pot afegir realisme a un joc simulant l'atenuació (degradació del so a distància), l'efecte Doppler (canvi de freqüència com a resultat del moviment) i densitats de materials. OpenAL tenia com a objectiu ser originalment un estàndard obert i un reemplaçament de codi obert per a les API d'àudio 3D pròpies (i generalment incompatibles entre elles) com DirectSound i Core Audio, tot i que a la pràctica s'ha implementat en gran manera en diverses plataformes com a embolcall al voltant d'aquestes API propietat, o com a forquilla propietària i específica del proveïdor. Tot i que la implementació de referència més tard es va convertir en propietat, hi ha implementacions de codi obert com OpenAL Soft disponibles.[1]

OpenAL va ser desenvolupat originalment l'any 2000 per Loki Software per ajudar-los en el seu negoci de portar jocs de Windows a Linux.[2] Després de la desaparició de Loki, el projecte va ser mantingut durant un temps per la comunitat de programari lliure/codi obert i implementat a les targetes de so i plaques base NVIDIA nForce. Ara està allotjat (i desenvolupat en gran manera) per Creative Technology amb el suport continu d'Apple,[3] Blue Ripple Sound a través del seu Driver Rapture3D OpenAL,[4] i desenvolupadors individuals de codi obert.[5]

Tot i que la carta d'OpenAL diu que hi haurà un "Architecture Review Board" (ARB) basat en l'OpenGL ARB, mai no s'ha format aquesta organització i l'especificació d'OpenAL generalment es gestiona i es discuteix per correu electrònic a la seva llista de correu pública.

La funcionalitat general d'OpenAL està codificada en objectes font, buffers d'àudio i un sol oient. Un objecte font conté un punter a un buffer, la velocitat, la posició i la direcció del so i la intensitat del so. L'objecte oient conté la velocitat, la posició i la direcció de l'oient, i el guany general aplicat a tot el so. Els buffers contenen dades d'àudio en format PCM, ja sigui de 8 o 16 bits, en format monoaural o estèreo. El motor de renderització realitza tots els càlculs necessaris per a l'atenuació de distància, efecte Doppler, etc.

Referències[modifica]

  1. brian. «What is OpenAL? Should I Remove it?» (en anglès). https://tencomputer.com,+29-08-2020.+[Consulta: 14 octubre 2022].
  2. Error en sol·licitar la Plantilla:cite press release: El paràmetre title ha d'estar especificat.
  3. «Source Browser» (en anglès). https://opensource.apple.com.
  4. «Gaming and VR» (en anglès). http://www.blueripplesound.com.
  5. «The Top 216 Audio Library Open Source Projects» (en anglès). https://awesomeopensource.com.+[Consulta: 14 octubre 2022].