Oratori de Nadal

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de composicióOratori de Nadal
BWV 248 Autograph.jpg
Forma musical composició musical i oratori
Compositor Johann Sebastian Bach
Llibretista Picander
Idioma alemany
Data de publicació 1734
Moviment música barroca
Catalogació BWV 248
Format per I. Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage Tradueix, II. Und es waren Hirten in derselben Gegend Tradueix, III. Herrscher des Himmels, erhöre das Lallen Tradueix, IV. Fallt mit Danken, fallt mit Loben Tradueix, VI. Herr, wenn die stolzen Feinde schnauben Tradueix i V. Ehre sei dir, Gott, gesungen Tradueix
Altres dades
Identificador IMSLP Fitxa
Modifica les dades a Wikidata

L'Oratori de Nadal BWV 248 és una agrupació de sis cantates que Johann Sebastian Bach estrenà entre el 25 de desembre de 1734 i el 6 de gener de 1735. Aquesta dilatació temporal és deguda al fet que no es tracta d'un oratori convencional sinó d'un conjunt de sis cantates destinades a commemorar les diferents festivitats que l'església luterana celebrava entre la diada de Nadal i la de Reis.

El seu títol complet, de la ploma del mateix Bach, és: Oratorium, welches die heilige Weihnacht über in beyden Haupt-Kirchen zu Leipzig musiciret wurde. Anno 1734. (Oratori, que al llarg del Sant Nadal va ser interpretat a les dues esglésies principals de Leipzig. Any 1734.)

La forma musical que coneixem com a oratori, nascuda a Itàlia a l'edat mitjana, acabarà tenint la forma d'una òpera religiosa, sobretot amb els grans oratoris de Händel, contemporanis dels de Bach. Com les òperes, els oratoris seran obres estructurades en tres actes, amb obertura, recitatius, àries i cors, amb uns personatges ben definits i amb una trama argumental. L'única diferència amb les òperes serà l'absència de decorats, vestuari i actuació teatral dels cantants, que es limitaran a cantar.

L'Oratori de Nadal de Bach no té res a veure amb els oratoris que acabem de descriure. La denominació "oratorium" amb què Bach bateja aquesta obra prové del fet que totes sis cantates comparteixen la presència d'un evangelista, encarnat en la veu del tenor, que és qui va explicant els fets que s'esdevenen. També justifiquen la seva categoria d'oratori la unitat d'acció que presenta el text, els recitats extrets dels Evangelis i l'accentuada personificació, que arriba a plantejar autèntics papers dramàtics.

Un aspecte remarcable d'aquesta obra és l'aparició, en nombrosos dels seus fragments, de música escrita anteriorment, adaptada ara a un nou text. Aquest és un procediment habitual en Bach, anomenat paròdia.

L'Oratori de Nadal ocupa el núm. 248 del Bach Werke Verzeichnis.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oratori de Nadal Modifica l'enllaç a Wikidata