Creus del Mèrit Militar

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Orde del Mèrit Militar)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentCreus del Mèrit Militar
Military Merit Grand Crosses and Crosses (Spain) - Template.svg
Nom en la llengua original (es) Cruces del Mérito Militar
Tipus condecoració militar
orde
Motius del premi Accions, fets o serveis de destacat mèrit o importància.
Vigència 3 agost 1964 –
Data 3 d'agost de 1864
(Fins a 1995 com a Orde del Mèrit Militar)
Rang ↑ ESP Medalla del Ejército pasador.svg Medalla de l'Exèrcit
Estat Espanya Espanya
Diners del premi Medalla
Format per

CATEGORIES
Distintiu Roig
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Rojo) pasador.svg ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Rojo) pasador.svg
Gran Creu - Creu
Distintiu Blau
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Azul) pasador.svg ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Azul) pasador.svg
Gran Creu - Creu
Distintiu Groc
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Amarillo) pasador.svg ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Amarillo) pasador.svg
Gran Creu - Creu
Distintiu Blanc
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Blanco) pasador.svg

ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Blanco) pasador.svg
Gran Creu - Creu
Modifica les dades a Wikidata

Les Creus del Mèrit Militar, fins a l'any 1995 Orde del Mèrit Militar, és el nom d'una condecoració d'Espanya dividida en diverses categories que té per objecte de recompensar als membres de l'Exèrcit i la Guàrdia Civil i altres persones civils la realització d'accions i fets o la prestació de serveis de destacat mèrit.

El Reglament general de recompenses militars, pel qual es regeix les Creus del Mèrit Militar, va ser aprovat pel Reial decret 1040/2003 d'1 d'agost (BOD. Núm. 177). La Creus del Mèrit Militar tenen per objecte recompensar i distingir individualment als membres de les Forces Armades i del Cos de la Guàrdia Civil, per la realització d'accions i fets o la prestació de serveis de destacat mèrit o importància, així com al personal civil per les seves activitats meritòries relacionades amb la Defensa Nacional.

Categories[modifica]

Creu[modifica]

Per a oficials, suboficials i tropa i el personal civil que no tingui el rang suficient per obtenir la Gran Creu. Les Creus del Mèrit Militar, que seran de braços iguals, portaran al centre un escut circular cuartelado i filetejat en or: primer, de Castella; segon, de Lleó; tercer, d'Aragó, i quart, de Navarra; entado en punta Granada i escusón al seu centre de Borbó-Anjou. En el seu revers, l'escut portarà inscrites les lletres, en or, MM, sobre esmalt de color vermell. Es concediran:

 • Amb distintiu vermell: Es concediran a aquelles persones que, amb valor, hagin realitzat accions, fets o serveis eficaços en el transcurs d'un conflicte armat o de operacions militars que impliquin o puguin implicar l'ús de força armada, i que comportin uns dots militars o de comandament significatives. La Creu amb distintiu vermell serà esmaltada en vermell i penjarà d'una cinta vermella amb llista blanca al centre d'ample igual a un vuitè de l'ample total d'aquella.
 • Amb distintiu blau: Es concediran per accions, fets o serveis extraordinaris que, sense estar recollits en la secció 1a. d'aquest capítol, es duguin a terme en operacions derivades d'un mandat de les Nacions Unides o en el marc d'altres organitzacions internacionals. La Creu amb distintiu blau serà esmaltada en blanc amb llistes esmaltades en blava més fosc en els braços, excepte en el superior, i penjarà d'una cinta igual a la de la Creu amb distintiu blanc, amb cants blaus més foscos de dos mil·límetres d'ample.
 • Amb distintiu groc: Es concediran per accions, fets o serveis que comportin greu risc i en els casos de lesions greus o defunció, com a conseqüència d'actes de servei, sempre que impliquin una conducta meritòria. La Creu amb distintiu groc serà esmaltada en blanc amb llistes esmaltades en groc en els braços, excepte en el superior, i penjarà d'una cinta igual a la de la Creu amb distintiu blanc, amb cants grocs de dos mil·límetres d'ample.
 • Amb distintiu blanc: Es concediran per mèrits, treballs, accions, fets o serveis distingits, que s'efectuïn durant la prestació de les missions o serveis que ordinària o extraordinàriament siguin encomanats a les Forces Armades o que estiguin relacionats amb la Defensa, i que no es trobin definits en les tres seccions anteriors d'aquest capítol. La Creu amb distintiu blanc serà esmaltada en blanc. Penjarà d'una cinta blanca amb llista vermella al centre d'ample igual a un vuitè de l'ample total d'aquella.

Gran Creu[modifica]

Para oficials generals i personal civil amb un rang institucional, administratiu, acadèmic o professional. La Gran Creu és una placa abrillantada de ràfegues en or, amb la creu del corresponent color al centre, orlada de dos lleons i dos castells en plata, proporcionals al conjunt. Banda de seda, dels mateixos colors que la cinta de la qual pengen les Creus, unint-se en els seus extrems amb un llaç de la mateixa cinta, del que penjarà la Venera de la Gran Creu timbrada de corona real, en or, i subjecta a la banda per un cèrcol daurat. La venera consistirà en la creu corresponent del mèrit i distintiu concedit. Es concediran:

 • Amb distintiu vermell: Es concediran a aquelles persones que, amb valor, hagin realitzat accions, fets o serveis eficaços en el transcurs d'un conflicte armat o d'operacions militars que impliquin o puguin implicar l'ús de força armada, i que comportin uns dots militars o de comandament significatives.
 • Amb distintiu blau: Es concediran per accions, fets o serveis extraordinaris que, sense estar recollits en la secció 1a. d'aquest capítol, es duguin a terme en operacions derivades d'un mandat de les Nacions Unides o en el marc d'altres organitzacions internacionals.
 • Amb distintiu groc: Es concediran per accions, fets o serveis que comportin greu risc i en els casos de lesions greus o defunció, com a conseqüència d'actes de servei, sempre que impliquin una conducta meritòria.
 • Amb distintiu blanc: Es concediran per mèrits, treballs, accions, fets o serveis distingits, que s'efectuïn durant la prestació de les missions o serveis que ordinària o extraordinàriament siguin encomanats a les Forces Armades o que estiguin relacionats amb la Defensa, i que no es trobin definits en les tres seccions anteriors d'aquest capítol.

Insígnies i passadors[modifica]

Cross of the Military Merit (Spain) - Red Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Rojo) pasador.svg
Creu amb distintiu roig.
Cross of the Military Merit (Spain) - Blue Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Azul) pasador.svg
Creu amb distintiu blau.
Cross of the Military Merit (Spain) - Yellow Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Amarillo) pasador.svg
Creu amb distintiu groc.
Cross of the Military Merit (Spain) - White Decoration.svg
ESP Cruz Merito Militar (Distintivo Blanco) pasador.svg
Creu amb distintiu blanc.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - Red Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Rojo) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu roig.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - Blue Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Azul) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu blau.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - Yellow Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Amarillo) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu groc.
Grand Cross of the Military Merit (Spain) - White Decoration.svg
ESP Gran Cruz Merito Militar (Distintivo Blanco) pasador.svg
Gran Creu amb distintiu blanc.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • Reial Decret 1040/2003, d'1 d'agost, pel que s'aprova el Reglament general de recompenses militars.
 • Correcció d'errades al Reial Decret 1040/2003 (BOD. núm. 185 de 23 de setembre de 2003).
 • Correcció d'errors del Reial decret 1040/2003, d'1 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament general de recompenses militars.
 • Reial Decret 970/2007, de 13 de juliol, pel que es modifica el Reglament general de recompenses militars, aprovat pel Reial Decret 1040/2003.