Oroya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuOroya Modifica el valor a Wikidata

Oroya peruviana
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaCactaceae
SubfamíliaCactoideae
GènereOroya Modifica el valor a Wikidata
Britton i Rose
Tipus taxonòmicEchinocactus peruvianus Modifica el valor a Wikidata

Oroya és un gènere de cactus que pertany a la família de les cactàcies, nadius del Perú. Són plantes de cos solitari i forma globosa amb flors grogues o matisades de rosa i vermell. Comprèn 9 espècies descrites i d'aquestes, solament 3 acceptades.[1]

Descripció[modifica]

És un petit gènere de plantes que es troba a les muntanyes dels Andes en el Perú. Les espècies compten amb moltes costelles que es rematen amb espines pectiniformes generalment denses en forma de barril. Les espines generalment són brillants de color marró groguenc o vermellós que crea una aparença cridanera inesperada. Les tiges són solitàries i no són molt grans, fan 32 cm d'alt i 22 cm de diàmetre. Les flors neixen en la part superior, sovint en un anell i apunten cap amunt. Són de color groc brillant o de color rosa brillant / vermell. Les flors són relativament petites. Els fruits són petits, arrodonides i carnoses.

Taxonomia[modifica]

El gènere va ser descrit per Britton i Rose i publicat a The Cactaceae; descriptions and illustrations of plants of the cactus family 3: 102. 1922.[2] L'espècie tipus és: Oroya peruviana (K. Schum.) Britton & Rose

Etimologia

Oroya: nom genèric que es refereix a la ciutat de la Oroya, a Perú, que està a prop del lloc on es van descobrir les primeres plantes.

Espècies acceptades[modifica]

A continuació s'ofereix un llistat de les espècies del gènere Oroya acceptades fins a l'abril de 2015, ordenades alfabèticament. Per a cadascuna s'indica el nom binomial seguit de l'autor, abreujat segons les convencions i usos.

Referències[modifica]

  1. «Oroya». The Plant List. [Consulta: 28 maig 2015].
  2. «Oroya». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 28 maig 2015].

Enllaços externs[modifica]