Oviscapte

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Dibuix representant la posta d'un ortòpter

L'ovipositor o oviscapte,[1] és un òrgan típic de les femelles d'alguns grups d'insectes, com ara els odonats, els ortòpters, els dípters i els himenòpters. Es troba al final de l'abdomen i serveix per pondre els ous de forma precisa. Normalment per a protegir-los dels depredadors. Hi ha molts tipus d'ovipositors depenent del grup d'insectes. Alguns excaven la terra, com els grills, d'altres com les cigales poden perforar la fusta o les tiges, algunes vespes parasitoides l'usen per dipositar els ous dins d'altres animals i, la majoria, només el fa servir per dipositar l'ou en alguna superfície.

Fotomuntatge representant la posta d'un himenòpter de l'ordre dels icneumònids (Dolichomitus imperator) usant l'oviscapte. El procés de la posta:
1. En tocar amb les seves antenes la vespa a l'escolta de les vibracions que indiquen la presència d'un potencial hoste per als seus ous.
2. Amb el llarg ovipositor la vespa fa un forat a l'escorça.
3. La vespa insereix l'oviscapte a la cavitat que conté la larva hoste.
4. La vespa corregeix l'orientació de l'oviscapte per tal de dipositar els ous en la larva o larves de les que s'alimentaran les seves larves.
5. Després de trobar una larva hoste dins de la cavitat, la vespa diposita els ous.
6. La vespa segueix dipositant els seus ous.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Oviscapte Modifica l'enllaç a Wikidata