Oxistibiomicrolita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralOxistibiomicrolita
Fórmula química(Sb3+,Ca)₂Ta₂O₆O
Epònimoxigen, antimoni i microlita Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusVaruträsk, Skellefteå, Västerbotten, Suècia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 9a ed.4.DH.15 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2010 s.p. i IMA1988 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolOsmic Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'oxistibiomicrolita és un mineral de la classe dels òxids, que pertany al grup de la microlita.

Característiques[modifica]

L'oxistibiomicrolita és un òxid de fórmula química (Sb3+,Ca)₂Ta₂O₆O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2010. L'exemplar tipus de l'estibiomicrolita (Groat et al., 1987) així com la mostra de Novák & Černý (1998) ara es classifiquen com oxistibiomicrolita, passant a estar aquesta espècie desacreditada per l'IMA. Dues mostres més de Černý et al. (2004) són ara oxicalciomicrolita, i una calciomicrolita.[2]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'oxistibiomicrolita pertany a «04.DH: Òxids amb proporció Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations grans (+- mida mitjana); plans que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: brannerita, ortobrannerita, thorutita, kassita, lucasita-(Ce), bariomicrolita, bariopiroclor, betafita, bismutomicrolita, calciobetafita, ceriopiroclor, cesstibtantita, jixianita, hidropiroclor, natrobistantita, plumbopiroclor, plumbomicrolita, plumbobetafita, estronciopiroclor, estanomicrolita, estibiobetafita, uranpiroclor, itrobetafita, itropiroclor, fluornatromicrolita, bismutopiroclor, hidrokenoelsmoreïta, bismutostibiconita, oxiplumboromeïta, monimolita, cuproromeïta, stetefeldtita, estibiconita, rosiaïta, zirconolita, liandratita, petscheckita, ingersonita i pittongita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Varuträsk, al municipi de Skellefteå, al comtat de Västerbotten, Suècia. També ha estat descrita en un altre indret: Myoukenyama, a la ciutat d'Hitachiohta, dins la prefectura d'Ibaraki (regió de Kanto, Japó). No ha estat descrita en cap altre indret del planeta.

Referències[modifica]

  1. «Oxystibiomicrolite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 març 2018].
  2. «Stibiomicrolite (of Groat et al.)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 març 2018].