Pèntode

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Pèntode EL34 Svetlana (Rusia)

Un pèntode és una vàlvula termoiònica formada per cinc elèctrodes. Molt semblant funcionalment al tríode, té tres reixetes en comptes d'una sola. Va ser inventat per Bernhard D.H. Tellegen l'any 1926.

La raó per afegir una tercera reixeta a la vàlvula de quatre elèctrodes o tetrode és que encara que amb la segona reixeta s'augmentava l'amplificació, hi havia un inconvenient: es produïa una emissió secundària a la placa. Els electrons alliberats en aquesta emissió secundària són captats per la reixeta pantalla (positiva), introduint una gran distorsió en els senyals amplificats.

És per això que, per evitar aquesta emissió secundària, es va afegir una nova reixeta, anomenada supressora que, adequadament polaritzada (més negativa que la placa), elimina aquest efecte indesitjat, repel·lint els electrons secundaris novament cap a l'ànode. En molts Pèntode la reixeta supressora va unida internament al càtode.

La segona reixeta (pantalla) fa que funcioni millor en freqüències més altes i la tercera (supressora) elimina la distorsió, per emissió secundària.

Pèntode de tall abrupte[modifica | modifica el codi]

Pèntode alemany RV12P4000 (Wehrmacht Roehre)

Hi ha pèntode en què es busca una gran sensibilitat a les variacions de tensió en les reixetes, no només la de control. Això permet utilitzar la reixa supressora com a segona reixa de control, per exemple, en mescladors. El tipus 5636, de RCA és un Pèntode de tall abrupte. També són coneguts com a Pèntode de tall ràpid o net. (Sharp cutoff)

Pèntode de tall allunyat[modifica | modifica el codi]

En els equips receptors de ràdio solen manejar senyals de molt variades intensitats. En una vàlvula de guany fixa, dins dels límits normals d'ús, variacions grans de senyals produiran diferències notables de volum i fins a problemes de saturació o tall. Les diferències de volum van ser corregides amb circuits que variaven la polarització de les vàlvules de freqüència intermèdia i fins de l'etapa d'alta. Al principi dels conèixer com "control automàtic de guany" (CAG) o "control automàtiques de volum" (CAV), però més tard es va adoptar el nom de "control automàtic de sensibilitat" (CAS). No obstant això, és desitjable una vàlvula el tall estigui molt allunyat de la tensió 0 de la graella de control i que mantingui una sortida més o menys uniforme pel que fa als senyals molt intenses o dèbils. Així va néixer el Pèntode de tall allunyat, mu variable o supercontrol. Aquestes vàlvules per amplificació de tensió de petit senyal arriben al tall amb una tensió de graella molt negativa, que correspondria a un senyal de ràdio intensa. Abans d'aquest límit, la construcció especial de la graella fa que el guany per a valors molt negatius de graella sigui baixa en comparació amb valors menys negatius. En general el bobinat de la graella no és uniforme pel que fa a la separació de voltes. Al tenir una amplificació més gran amb valors menys negatius de graella i inversament per a valors molt negatius, s'aconsegueix que la tensió de sortida es mantingui constant davant les variacions d'intensitats. En anglès sol denominar-se "remote cutoff". Com un tipus intermedi hi ha, també, vàlvules de tall semi-allunyat (semi-remote cutoff).

Pèntode 1J17B, utilitzat en el caça soviètic MIG-29

Aplicacions tecnològiques[modifica | modifica el codi]

Els Pèntode són particularment apreciats en les etapes d'amplificació de potència dels transmissors fixes de ràdio professionals i de radioaficionats, on es fan servir per diverses raons:

  • Presenten una millor linealitat que els amplificadors a base de transistors
  • Són de construcció més senzilla
  • A diferència dels tríodes, tenen millor linealitat i no cal introduir l'anomenada neutralització
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pèntode Modifica l'enllaç a Wikidata