Tiratró

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Triode Tiratró 885 de la marca RCA.

Un tiratró és un tub de buit semblant a un tríode que és ple de gas. Un dels seus usos és per al control de grans potències i corrents, el que en un dispositiu de buit és molt difícil a causa del nombre limitat d'electrons que pot produir un càtode termoiònic. Afegint un gas inert que es ionitza, inicialment mitjançant electrons termoiònics, es té un nombre molt més gran de portadors de corrent que en el tríode.[1]

A diferència del tríode, el corrent d'ànode no és proporcional a la tensió de reixeta, sinó que quan es dispara, es produeix la ionització del gas que porta el dispositiu a la seva resistència mínima

Encara que el seu ús avui dia ha quedat relegat a certes etapes de control industrial (per potències i tensions de treball altes), durant un temps molt concret van ser importants com components dels grans ordinadors, substituint les vàlvules que portaven originalment, atès el seu càtode fred que implicava, molt menys consum i temperatura.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

Rar tub relé Z806W utilitzat en els ascensors.

Amb un tiratró miniatura, el tríode 6D4, es va descobrir un ús addicional com potent font de soroll, funcionant com díode en un camp magnètic transversal. Suficientment filtrat de "planitud" ( soroll blanc) en una amplada de banda d'interès, aquest tipus de soroll es va utilitzar per provar receptors de ràdio, sistemes de servo i de tant en tant en computació analògica com a font de valor aleatori.

Els 885 és un petit tub tiratró, que utilitza gas xenó. Aquest dispositiu s'ha utilitzat àmpliament en els circuits de base de temps dels primers oscil·loscopis en la dècada de 1930. Va ser emprat en un circuit anomenat oscil·lador de relaxació. Durant la Segona Guerra Mundial tiratrons petits, semblant al 885 es van utilitzar en parelles per a la construcció de biestables, les cèl·lules de memòria utilitzades pels primers ordinadors, i en Màquines d'encriptació. Els tiratrons també van ser utilitzats pel control del corrent altern (CA) per angle de fase a les fonts d'alimentació dels carregadors de bateries i atenuadors de llum, però aquests eren en general d'una capacitat de control més actual que el 885. El 885 és elèctricament idèntic a la 884/6Q5, que utilitza una base octal.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Tiratró d'hidrogen de General Electric, utilitzat en radars.

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. Adolf Senner. Principios de electrotecnia. Reverte, octubre 1994, p. 330–. ISBN 978-84-291-3448-3 [Consulta: 5 juliol 2012]. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Stokes, John, 70 anys de tubs i vàlvules de ràdio Vestal Press, NY, 1982, pp. 111–115.
  • Throw, Keith, Història de de la vàlvula de ràdio britànica fins a 1940, MMA Internacional, 1982, p. 30, 31, 81.
  • Hull, AW, "plena de gas Llums Vàlvules", Trans. AIEE, 47, 1928, pp. 753–763.
  • Dades de 6D4 tipus, "Sylvania Enginyeria de Servei de Dades", 1957
  • J.D. Cobine, JR Curry, "generadors de soroll elèctric", Actes de l'IRE, 1947, p. 875
  • Ràdio i Manual de Laboratori d'Electrònica, M.G. Scroggie 1971, ISBN 0-592-05950-2

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tiratró Modifica l'enllaç a Wikidata