Rectificador controlat de silici

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un rectificador controlat de silici, tiristor o SCR (de l'anglès silicon controlled rectifier) és un dispositiu semiconductor d'estat sòlid de 4 capes (NPNP o PNPN) que controla el flux de corrent.

Posseeix tres entrades: ànode, càtode i porta. La porta és l'encarregada de controlar el pas de corrent entre ànode i càtode. El funcionament és paregut al del díode rectificador, però l'activació sols es produeix quan apliquem un corrent en la porta.

Tiristor

En l'estat normal d'apagat, el dispositiu restringeix el flux el corrent de fuita. Quan el corrent entre la porta i la font excedeix un cert punt, el dispositiu s'activa i condueix el corrent. L'estat d'actiu segueix fins i tot després d'extingir el corrent de la porta mentre el corrent que passe pel dispositiu estiga per sobre del corrent de manteniment. Una vegada el corrent baixa d'aquest nivell el dispositiu s'apaga. Si el voltatge aplicat s'incrementa ràpidament, pot induir el suficient corrent de fuita com per a fer que el dispositiu s'engegue, però açò redueix la seua vida útil.

Els SCRs s'usen en la indústria per a produir voltatges variables en corrent continu a partir d'una línia de corrent altern per a alimentar motors de DC (normalment 5-100 HP). També s'usen en alguns vehicles elèctrics per a modular el voltatge de treball en un circuit Jacobson.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rectificador controlat de silici Modifica l'enllaç a Wikidata