Ampere

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitatAmpere

Modifica el valor a Wikidata
Tipusunitat bàsica del SI, unitat coherent del SI i unitat derivada en UCUM Modifica el valor a Wikidata
Sistema d'unitatsUnitat base del SI
Unitat deIntensitat de corrent elèctric
SímbolA
EpònimAndré-Marie Ampère
Conversions d'unitats
A unitats del SI1 A Modifica el valor a Wikidata

L'ampere o amper[n. 1] (símbol A) és la unitat del Sistema Internacional d'Unitats de la intensitat de corrent elèctric (I),[1][2] i és una de les set unitats base del SI. Fou anomanada en honor d'André-Marie Ampère (1775-1836), matemàtic i físic francès considerat el pare de l'electromagnetisme.

En termes pràctics, l'ampere és la mesura de la quantitat de càrrega elèctrica que passa per un punt en un circuit elèctric per unitat de temps amb 6.241 × 1018 electrons (un coulomb) per segon.[3] En altres paraules, el coulomb es defineix en termes de l'ampere: un coulomb és la quantitat de càrrega elèctrica transportada en un corrent d'un ampere que flueix durant un segon.

La llei d'Ampère indica que hi ha una força d'atracció o repulsió entre dos conductors paral·lels que porten un corrent elèctric. Aquesta força s'utilitza en la definició formal de la unitat ampere, que estableix que l'ampere és el corrent constant que produirà una força d'atracció de 2·10-7 newtons per metre de longitud entre dos conductors rectes, paral·lels, de longitud infinita, secció circular menyspreable i separats un metre de distància en el buit.

En general, la càrrega Q es determina pel corrent constant I que flueix durant un temps t com Q = It.

Donat que un coulomb és igual a 6,24·1018 partícules carregades, un amper és equivalent a 6,24·1018 partícules carregades movent-se a través d'una superfície en un segon.

Il·lustració de la unitat ampere.

Explicació[modifica]

Com que es tracta d'una unitat bàsica, la definició de l'ampere no està lligada a cap altra unitat elèctrica. La definició per a l'ampere és equivalent a canviar el valor de la permeabilitat del buit a H/m. Abans de 1948, l'"ampere internacional" s'utilitzava, definit en termes de la deposició electrolítica mitjana de la plata. L'antiga unitat és igual a 0,99985 A.

La unitat de càrrega elèctrica, el coulomb, és definida en els termes de l'ampere: un coulomb és la quantitat de càrrega elèctrica portada en un corrent d'un ampere fluint per un segon. Corrent, llavors, és la mitjana per la qual la càrrega flueix a través d'un filferro o una superfície. Un ampere de corrent (I) és igual al flux d'un coulomb de càrrega (Q) per un segon de temps (t):

Encara que conceptualment semblaria més lògic prendre la càrrega com a unitat bàsica, es va optar pel corrent perquè el seu patró pot ser molt més precís.

Notes[modifica]

  1. S'aconsella utilitzar amper –adaptació catalana de la forma internacional ampere– només en textos que no siguin tècnics. «ampere». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.

Referències[modifica]

  1. «2.1. Unit of electric current (ampere)». A: SI brochure (en anglès). 8a ed.. BIPM. 
  2. Base unit definitions: Ampere. Physics.nist.gov (anglès)
  3. Bodanis, David. Electric Universe (en anglès). Three Rivers Press, 2005. ISBN 978-0-307-33598-2.