Vés al contingut

Katal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'unitatkatal
Tipusunitat d'activitat catalítica, unitat derivada del SI amb nom especial i unitat derivada en UCUM Modifica el valor a Wikidata
Sistema d'unitatsUnitat derivada del SI
Unitat deActivitat catalítica
Símbolkat
Conversions d'unitats
   Unitats base del SI   1 mols−1
A unitats del SI1 kat Modifica el valor a Wikidata

El katal, simbolitzat kat, és la unitat derivada del Sistema Internacional per a la mesura de l'activitat catalítica. Va ser adoptada el 1999 a la 21a Conferència General de Pesos i Mesures. Expressa valors quantitatius de l'activitat catalítica d'un enzim o de qualsevol altre catalitzador a una reacció química i és utilitzada en medicina i bioquímica. El nom d'aquesta unitat ja s'havia utilitzat diverses dècades abans de la seva adopció com a unitat oficial substituint la unitat d'enzim.

Definició

[modifica]

El katal no mesura la velocitat de reacció malgrat les unitats utilitzades siguin mols per segon. Sinó que s'utilitza per expressar l'activitat catalítica, que és una propietat del catalitzador. El katal mesura la quantitat de catalitzador que causa la reacció d'1 mol de reactius en 1 segon.

.

El katal no depèn del procediment de mesura, però si la quantitat numèrica, que depèn de les condicions experimentals. Per tant, per tal de definir la quantitat de catalitzador, la taxa de conversió d'una determinada reacció química ha de ser especificada, preferiblement en primer ordre, sota condicions estrictament controlades. Per exemple, un katal de tripsina, seria la quantitat de tripsina necessària per trencar els enllaços d'un mol de pèptid per segon sota unes condicions específiques.

Múltiples

[modifica]
Múltiple Nom Símbol Múltiple Nom Símbol
100 katal kat      
10¹ decakatal dakat 10–1 decikatal dkat
10² hectokatal hkat 10–2 centikatal ckat
103 quilokatal kkat 10–3 mil·likatal mkat
10⁶ megakatal Mkat 10–6 microkatal µkat
10⁹ gigakatal Gkat 10–9 nanokatal nkat
1012 terakatal Tkat 10–12 picokatal pkat
1015 petakatal Pkat 10–15 femtokatal fkat
1018 exakatal Ekat 10–18 attokatal akat
1021 zettakatal Zkat 10–21 zeptokatal zkat
1024 yottakatal Ykat 10–24 yoctokatal ykat

Referències

[modifica]
  • (francès) Pàgina oficial del Sistema Internacional