Becquerel (unitat)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'unitatbecquerel
Tipusunitat derivada del SI, unitat derivada del SI amb nom especial, unitat coherent del SI i unitat derivada en UCUM Modifica el valor a Wikidata
Sistema d'unitatsUnitat derivada del SI
Unitat deactivitat radioactiva
SímbolBq
EpònimAntoine Henri Becquerel
Conversions d'unitats
   Unitats base del SI   1 s−1
A unitats del SI1 Bq Modifica el valor a Wikidata

El becquerel, de símbol Bq, és la unitat de mesura de l'activitat radioactiva del Sistema internacional. Es tracta d'una unitat derivada que es defineix el nombre de desintegracions nuclears que ocorren en una certa quantitat d'una substància durant un segon.

A una massa fixa de material radioactiu la radioactivitat, el nombre de becquerels canvia al llarg del temps. El becquerel només mesura el nombre de desintegracions per segon, la perillositat d'aquesta activitat radioactiva dependrà de l'energia i de la natura de les partícules emeses.

Etimologia[modifica]

El seu nom prové del físic francès Antoine Henri Becquerel, va rebre el Premi Nobel de Física l'any 1903, conjuntament amb Pierre Curie i Marie Curie, per al seu treball en el descobriment de la radioactivitat.

Equivalències[modifica]

Un becquerel és una desintegració (adimensional) en un segon, és a dir:

1Bq = 1/s

que també es pot escriure:

1 Bq = 1 s−1[1]

Una altra unitat, més antiga i molt major, és el Curie, Ci, que pren el nom en honor de Marie i Pierre Curie i que encara es fa servir tradicionalment en alguns sectors, on és una unitat més còmoda que el becquerel.

  • 1 Ci = 3,7×1010 Bq

Càlcul de la radioactivitat[modifica]

Per una massa determinada (en grams) d'un isòtop amb massa atòmica i una vida mitjana de , la quantitat de radioactivitat es pot calcular usant la fórmula:

radioactivitat (en Bq) =

On = 6,022 141 79(30)×1023 és la constant d'Avogadro.

( representa el logaritme neperià)

Per exemple, un kilogram de potassi conté 0,012% de 40K (0,12 gram, tots els altres isòtops són estables) és a dir de 1,248×109 anys = 39,38388×1015 segons, i té una massa atòmica de 39,96399848, per tant la radioactivitat és 31,825 kBq.

Altres unitats[modifica]

Les unitats que mesuren la dosi de radiació absorbida pels éssers vius són el gray (dosi absorbida, només quantitat física) i el sievert (dosi equivalent, quantitat i efectes sobre els organismes).

Enllaços externs[modifica]

Vegeu Becquerel (unitat) en el Viccionari, el diccionari lliure.

Notes i referències[modifica]

  1. Guillem Cortés Rossell. Investigación y Ciencia. Edición española de Scientific American. Radiaciones ionizantes. p. 8. Mayo 2011. ISSN 0210136X