Petróleos de Venezuela

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: PDVSA)
Infotaula d'organitzacióPetróleos de Venezuela
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusempresa petroliera
empresa estatal
cadena de benzineres Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria del petroli Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaempresa pública Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació30 agost 1975
Activitat
Produeixpetroli Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaPedro Tellechea (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Propietat deGovern de Veneçuela Modifica el valor a Wikidata
Filial
Lagoven (en) Tradueix
Maraven (en) Tradueix
Corpoven (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Propietari de

Lloc webpdvsa.com Modifica el valor a Wikidata
Instagram: petroleosdevenezuela Youtube: UCYbZxAeGtnX_RPBVB3f-cWA Modifica el valor a Wikidata

Petróleos de Venezuela, Sociedad Anónima (PDVSA) és una empresa estatal veneçolana les activitats de la qual són l'explotació, producció, refinació, mercadeig i transport del petroli veneçolà. Va ser creada per decret governamental durant la primera presidència de Carlos Andrés Pérez després de la nacionalització de la indústria petroliera, donant inici a les seues operacions l'1 de gener de 1976. PDVSA va ser classificada per la revista internacional Fortune com l'empresa nombre 66 entre les 500 més grans del món.[1] Actualment, la petroliera -a través del seu únic accionista, l'estat veneçolà- posseeix les majors reserves petrolíferes del món, arribant a -a la fi de 2011- una suma total certificada de 296.500 milions de barrils, que representen el 18% de les reserves mundials d'aquest recurs.[2] L'empresa espera -després de finalitzar la quantificació de les reserves de petroli en la Faixa de l'Orinoco- incrementar encara més aquesta xifra, d'acord amb l'estipulat en el "Projecte Magna Reserva".[3] En finalitzar aquest projecte, Veneçuela haurà de posseir reserves provades amb un total proper a 316.000 milions de barrils, la majoria d'ells corresponents a cru extrapesat.[4] La República Bolivariana de Veneçuela posseïx la totalitat de les accions de l'empresa, que es troba adscrita al Ministeri del Poder Popular per a l'Energia i Petroli. En la Constitució de 1999 està previst que l'empresa mantingui el monopoli exclusiu dels hidrocarburs que es trobin en el subsòl veneçolà (petroli i gas natural, entre altres) i que les seves accions no poden ser venudes a particulars. No obstant això, l'empresa pot associar-se i lliurar concessions per a la prestació de qualsevol servei relacionat amb els seus productes.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Radio Nacional de Venezuela». Arxivat de l'original el 2011-10-20. [Consulta: 6 març 2013].
  2. Sitio web de RT en español: «Petrolera BP: Venezuela es el líder mundial por reservas de petróleo» - 14 de juny de 2012. Consultat el 27 d'agost de 2012.
  3. Projecte Magna Reserva (Certificació de la FPO) - Notícies, 26 d'agost de 2005 - Lloc Web PDVSA. Consultat el 4 d'octubre de 2009
  4. PDVSA entre les més grans a nivell mundial [Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Petróleos de Venezuela