Paleoclimatologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La paleoclimatologia és l'estudi del canvi climàtic a través de la història de la Terra.

Utilitza els registres de les capes de gel, els anells dels arbres, els sediments i les roques per a determinar l'estat anterior del sistema climàtic a la Terra.

La reconstrucció de climes pretèrits[modifica]

Les glaceres i els casquets polars són una font, àmpliament emprada, de dades en paleoclimatología. Gràcies a les dades del glaç de Groenlàndia i l'Antàrtida es pot reconstruir el clima de fins fa 800.000 anys. Dins d'aquestes capes els científics han trobat pol·len, la qual cosa els permet estimar quines plantes i quina expansió tenien en l'any en qüestió. El gruix de la capa pot ajudar a determinar la quantitat de precipitacions i algunes capes contenen restes de la cendra d'erupcions volcàniques.

L'aire atrapat a la neu caiguda resta encapsulat en minúscules bombolles quan la neu es comprimeix i es torna gel dins d'una glacera i gràcies a això es pot determinar quina era la composició de l'aire en el moment en què es va formar la bombolla. Atès que les taxes d'evaporació de les molècules d'aigua són lleugerament diferents, durant els períodes més càlids i els períodes més freds, els canvis en la temperatura mitjana de la superfície de l'oceà es reflecteixen en proporcions lleugerament diferents entre els isòtops.

Dendroclimatologia[modifica]

La dendroclimatologia recupera informació sobre el clima analitzant els anells dels arbres. Els anells de creixement d'arbres encara vius poden donar informació climàtica des d'alguns centenars d'anys fins a uns pocs mil·lennis enrere. La fusta vella que ha escapat de la putrefacció permet ampliar en el temps la informació climàtica. En els arbres petrificats es pot conèixer, mitjançant la radioactivitat, l'edat dins un ampli marge d'error. Els anells poden donar una certa informació sobre les precipitacions i la temperatura antigues.

Per a una escala de temps més llarga el geòlegs han de referir-se a la informació donada pels sediments terrestres.

Sediments[modifica]

En els sediments, a voltes petrificats, poden contenir restes conservades d'animals, plàncton o pol·len caràcteristics de determinades zones climàtiques.

Rastres químics, en especial la relació Mg/Ca de la calcita en foraminífers es pot fer servir per reconstruir la temperatura del passat. Els quoficients isotòpics poden donar també més informació.

Les fàcies sedimentàries en una escala de temps més llarga poden mostrar signes d'elevació i baixada del nivell del mar, a més es poden identificar dunes fòssils. Els científics poden obtenir un domini del clima a llarg termini mitjançant l'estudi de roques sedimentàries que es remunten milers de milions d'anys.

Coralls[modifica]

Ela anells de corall són similars als dels arbres amb l'excepció que responen a factors diferents com són la temperatura de l'aigua i l'acció de les onades. Se'n pot determinar la temperatura superficial del mar i la salinitat de l'aigua dels darrers segles principalment coneixent la proporció de l'isòtop d'oxigen 18.

Limitacions[modifica]

En els casquets de gel s'intenta actualment arribar a saber les dades climàtiques de fa 1,2 milions d'anys. En sediments profunds del mar i gràcies al contingut d'isòtops, el límit es troba en 200 milions d'anys enrere.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paleoclimatologia