Papil·ledema

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaPapil·ledema
Fotografia de fons d'ull que mostra un sever papil·ledema en l'ull dret modifica
Tipusneuropatia òptica i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatoftalmologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-119C40.A0 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10H47.1 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9377.00, 377.0 i 377.31 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB9580 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine1217204 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKOptic-Disc-Swelling-(including-Papilloedema) Modifica el valor a Wikidata
MeSHD010211 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0030353, C0030353 i C2930835 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:146 Modifica el valor a Wikidata

El papil·ledema o edema de papil·la és la inflamació de la papil·la òptica que és causada per l'increment de la pressió intracranial. La inflamació és generalment bilateral, però pot ser unilateral, que és extremadament rara i pot ocórrer en un període d'hores o setmanes.

El papil·ledema per hipertensió intracranial pot passar en un sol ull o pot ser més greu en un ull que en l'altre o no passar en absolut malgrat l'evidència d'hipertensió intracranial. Quan es presenta un edema de papil·la, en ser un estat patològic, requereix una recerca per evitar la pèrdua de la visió. El papil·ledema sovint pot ser un signe de la dita història d'hipertensió intracranial. Quan hi ha edema de papil·la en un ull també s'ha d'assegurar que no hi ha cap problema local en l'òrbita (cavitat de l'ull) que està causant l'edema de papil·la unilateral. Per exemple, un tumor del nervi òptic darrere del globus ocular també pot causar inflor o bloqueig de la circulació a la conca de l'ull. És important comptar amb estudis d'ecografia i ressonància magnètica per estar segur.[1][2]

Signes i símptomes[modifica]

Edema de papil·la pot ser asimptomàtic en les primeres etapes. No obstant això, pot progressar a l'ampliació de la taca cega, visió borrosa, enfosquiment visual (incapacitat de veure en una part particular del camp visual per un període) i en última instància, la pèrdua total de visió.

Els signes d'edema de papil·la que s'observen amb un oftalmoscopi inclouen

  • congestió venosa (en general els primers símptomes)
  • pèrdua de la pulsació venosa
  • hemorràgies sobre i/o adjacents a la papil·la
  • difuminació dels marges de la papil·la
  • elevació de papil·la
  • línies de Paton = línies radials de la retina en cascada des del disc òptic
  • cefalàlgia

En l'examen del camp visual, l'oftalmòleg pot detectar una ampliació del punt cec, l'agudesa visual poden romandre relativament intactes fins que el papil·ledema és greu o prolongat.

Diagnòstic[modifica]

Cal una comprovació de l'ulls per signes de papil·ledema sempre que hi hagi una sospita clínica d'hipertensió intracranial, i es recomana en l'estudi de cefalees de nou inici. Això es pot fer mitjançant l'examen oftalmoscopi o llum de fenedura.

Causes[modifica]

Fisiopatologia[modifica]

Com la beina del nervi òptic es continua amb l'espai subaracnoidal del cervell (i és considerat com una extensió del sistema nerviós central), l'augment de la pressió es transmet a través del nervi òptic. El cervell en si és relativament fora de perill de les conseqüències patològiques d'alta pressió. No obstant això, l'extrem anterior del nervi òptic es deté bruscament a l'ull. D'aquí la pressió és asimètrica i això causa un pessic i la protrusió del nervi òptic al seu extrem distal. Les fibres de les cèl·lules ganglionars de la retina del disc òptic s'inflen i sobresurten cap endavant. La inflor o edema de papil·la persistent i extensa del nervi òptic, pot conduir a la pèrdua d'aquestes fibres i la pèrdua de visió de l'ull/s.

Tractament[modifica]

El tractament depèn en gran manera la causa subjacent. Per exemple, l'augment de la pressió intracranial pot millorar amb glucocorticoides, acetazolamida o derivació quirúrgica.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Papil·ledema