Parascandolaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralParascandolaïta
Fórmula químicaKMgF₃
EpònimAntonio Parascandola Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusVesuvi, Nàpols, Campània, Itàlia
Classificació
Categoriahalurs
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 4,0032(9) Å
Grup puntualm3m (4/m 3 2/m) - hexoctaedral
Grup espacialpm3m
Colorincolor, blanc
Exfoliacióperfecta en {100}
Lluïssorvítria
Densitat3,11(1) g/cm3 (mesurada); 3,123 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesisotròpica
Índex de refracción = 1,395(5)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2013-092
Any d'aprovació2013
SímbolPsd Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La parascandolaïta és un mineral de la classe dels halurs que pertany al grup de la neighborita. Rep el nom en honor d'Antonio Parascandola (27 de juliol de 1902, Procida, Campània, Itàlia - 30 de març de 1977, Portici, Campània, Itàlia), professor de mineralogia, geologia i posteriorment vulcanologia i geografia física a l'acadèmia aeronàutica de Pozzuoli, a l'Istituto di Mineralogia della Facoltà di Scienze de Nàpols i a l'Istituto di Mineralogia e geologia della Facoltà di agraria de Portici (Nàpols). El mineral es va trobar en escòries formades durant l'erupció de 1944 que Parascandola havia estudiat.

Característiques[modifica]

La parascandolaïta és un fluorur de fórmula química KMgF₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2013, sent publicada per primera vegada el 2014. Cristal·litza en el sistema isomètric. El mineral, isotípic de les perovskites cúbiques, és l'anàleg natural del fluorur sintètic KMgF₃ i està relacionat amb la neighborita, NaMgF₃.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a la col·lecció de referència del departament de química de la Universitat de Milà, Itàlia, amb el número d'espècimen: 2013–2014.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al Vesuvi, a la província de Nàpols (Campània, Itàlia). També ha estat descrita en altres punts propers com el mont Ottaviano, així com a Tanzània, Rússia i el Brasil.

Referències[modifica]

  1. «Parascandolaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 gener 2022].