Parc i Reserva Nacional de Denali

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Parc i Reserva Nacional de Denali
Mapa de situació

Parc Nacional de Denali
Mapa de situació i una vista del Mont Denali
Nivell de protecció: Parc nacional i reserva nacional
País: EUA Estats Units
Localització:

Alaska Alaska
Borough de Denali

Borough de Matanuska–Susitna
Coordenades: 63° 20′ N, 150° 30′ O / 63.333°N,150.500°O / 63.333; -150.500Coord.: 63° 20′ N, 150° 30′ O / 63.333°N,150.500°O / 63.333; -150.500
Superfície:

24.584,78 km² (el parc i la reserva)
19.185,79 km² (solament el parc)

5.398,99 km² (solament la reserva)[1]
Data de creació: 26 de febrer de 1917
(Parc nacional)
2 de desembre de 1980
(Reserva nacional)
Administració: Servei de Parcs Nacionals
Espècies animals representatives ós bru, ós negre, ant, pica
Contacte: Pàgina del parc
Modifica dades a Wikidata

El Parc i Reserva Nacional de Denali (Denali National Park and Preserve) es troben a l'interior d'Alaska als Estats Units i engloben el Mont McKinley que és la muntanya més alta d'Amèrica del Nord. El parc i la reserva junts fan 24.585 km². Van ser establerts primer sota el nom de Mount McKinley National Park el 26 de febrer de 1917. Van ser declarats una Reserva de la Biosfera el 1976.

Hàbitats[modifica]

Hi ha una mescla de boscos en les altituds més baixes que inclou la taigà caducifòlia. A mesura que es puja en altitud hi ha tundra i després roques i neu. El parc rep uns 400.000 visitants a l'any. Són permeses les activitats amb trineus de gossos, esquí de fons i motos de neu.

Fauna[modifica]

ós bru grizzly

Denali és la llar per una gran varietat d'ocells d'Alaska i mamífers, que inclou una saludable població d'óssos bruns i óssos negres. Ramats de rens (Rangifer tarandus) passegen pel parc. Els muflons de Dall sovint són vistos pels vessants de les muntanyes, i els ants s'alimenten de les plantes aquàtiques dels estanys i aiguamolls. Malgrat l'impacte humà a la zona, Denali alberga caus de llop gris, deshabitats i habitats. Molt sovint es veuen animals més petits com marmotes de les Rocalloses (Marmota caligata), suslics àrtics, castors, piques i llebres americanes. Guineus, martes, linxs, goluts també habiten en el parc, però són vistos més rarament degut a la seva naturalesa esquerpa.

El parc és ben conegut també per la seva població d'ocells. Moltes espècies migratòries resideixen en el parc durant les darreries de primavera i a l'estiu. Els observadors d'ocells hi poden trobar bombicíl·lids, mosquiter boreal, pinsans dels pins i còlits grisos, i també la perdiu blanca i el majestuòs cigne petit. Entre els ocells depredadors hi habiten diferents falcons, mussols, i el grifó, i també l'abundant però sorprenent àguila daurada.

Deu espècies de peixos que inclouen la truita, el salmó, i altres salmònids comparteixen les aigües del parc. Com que molts dels rius i dels llacs tenen el seu origen en els glaceres, el llim glacial i les baixes temperatures alenteixen el metabolisme dels peixos, dificultant que aconsegueixin mides normals. Una única espècie d'amfibi, la granota de bosc (Rana sylvatica), també viu en els llacs del parc.

Els rangers (guardaboscos) del Parc Denali s'esforcen constantment per conservar la vida salvatge limitant la interacció entre els humans i els animals. Tot i així, hi ha un nombre d'óssos salvatges que porten collars per poder seguir els seus moviments. Donar menjar als animals està totalment prohibit, ja que pot produir efectes adversos en l'hàbit alimentari dels animals. Es recomana als visitants l'observació dels animals des d'una distància de seguretat. Malgrat la gran concentració d'óssos en el parc, els esforços dels rangers en ensenyar als motxillers i visitants sobre mesures preventives i la forma de portar el menjar han reduït dràsticament el nombre de topades perilloses amb óssos. Algunes àrees del parc són tancades sovint degut a activitats singulars de vida salvatge, tals com àrees on hi ha els caus de llops i óssos o llocs de caça recent. Aquestes àrees restringides poden anar canviant durant l'any. Gràcies a la cura del personal del parc i els visitants, Denali ha esdevingut un destí de primera categoria per a l'observació de la vida salvatge.

Clima[modifica]

Els llargs hiverns són seguits per curtes temporades de creixement. El vuitanta per cent de la població d'ocells torna després dels mesos freds, per fer créixer les seves cries. La majoria dels mamífers i l'altra vida salvatge del parc aprofiten els breus mesos d'estiu per preparar-se per l'hivern i fer créixer els petits.

Els estius són normalment freds i húmids, però les temperatures al voltant dels 20 °C no són rares. El temps és tan impredectible que s'han donat nevades fins i tot a l'agost.

La banda nord i sud de la Serralada d'Alaska (Alaska Range) tenen climes completament diferents. El Golf d'Alaska porta humitat a la banda sud, però les muntanyes bloquegen l'aigua a la banda nord. Això comporta un temps més sec i fluctuacions d'altes temperatures al nord, mentre que el sud pateix climes continentals, amb humitat, estius més freds i hiverns més càlids.

Referències[modifica]

  1. «Listing of Acreage as of 12/13/2011». Land Resource Division, National Park Service. [Consulta: 8 març 2012].

Enllaços externs[modifica]

Portal

Portal: Alaska