Parlament de Xipre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Parlament de Xipre
Βουλή των Αντιπροσώπων
Tipus
TipusUnicameral
Líders
PresidentAnnita Demetriou, DISY
des del dia 10 de juny de 2021
Estructura
Membres56
Grups políticsGovern (16)
  •      DIKO (9)
  •      DIPA (4)
  •      EDEK (3)

Oposició (40)

Elecció
Última elecció30 de maig de 2021
Lloc de reunió

Modifica el valor a Wikidata
Nicosia
Lloc web
https://www.parliament.cy/ Modifica el valor a Wikidata

El Parlament de Xipre (en grec: Βουλή των Αντιπροσώπων; Vouli ton Antiprosópon, en turc: Temsilciler Meclisi) és el parlament de la República de Xipre. És unicameral i té 59 seients. Es tria als membres del Parlament per a 5 anys, 56 a l'escrutini proporcional i 3 representants de les minories maronita, llatina, i armènia. Hi ha 24 seients reservats a la comunitat turca de l'illa.

Les eleccions generals s'han de celebrar en el segon diumenge del mes immediatament anterior al mes en què expira el mandat de la Cambra cessant. La Cambra cessant continua l'exercici de les seves funcions fins que la Cambra electa presa possessió, però en aquest període la Cambra cessant no pot legislar ni prendre decisions, excepte en circumstàncies imprevistes de caràcter urgent i excepcional.

La Cambra pot dissoldre per decisió pròpia abans que el seu mandat conclogui. Quan així ho decideixi, haurà d'especificar la data de les eleccions generals, que no podran celebrar-se abans de 30 ni després de 40 dies després de la decisió. En cas que la Cambra es dissolgués ha d'especificar també la data del primer ple de la nova Cambra que s'ha de triar, que no podrà celebrar-se més enllà de quinze dies després de les eleccions generals.

Segons l'article 62 (1) de la Constitució, el nombre de parlamentaris és de 50. D'aquests, 35 són elegits per la comunitat grec-xipriota i 15 per la comunitat turc-xipriota. No obstant això, des de 1964 ni han assistit turc-xipriotes a la Cambra ni s'han celebrat a la comunitat turc-xipriota eleccions d'acord amb la Constitució de la República. Malgrat aquesta anomalia, la Cambra ha mantingut vacants els escons corresponents a la comunitat turc-xipriota i aquests escons segueixen a disposició de la comunitat si els diputats de la comunitat turc-xipriota es trien d'acord amb les previsions constitucionals.

Per afavorir el funcionament de la Cambra de Representants i en especial el de les seves comissions, la Cambra va decidir el juliol de 1985 adoptar la llei 124, mitjançant la qual el nombre d'escons augmentava a 80. D'aquests, 56 representants (70%) eren elegits per la comunitat grec-xipriota i 24 (30%) per la comunitat turc-xipriota, segons l'article 62 (2) de la Constitució.

Escons per districte[modifica]

La llei electoral actual determina el repartiment d'escons mitjançant un sistema de representació proporcional simple. El nombre d'escons de cada circumscripció es determina per una llei en la qual les circumscripcions es corresponen amb els districtes administratius. La distribució d'escons per a la comunitat grec-xipriota és la següent:

Districtes Escons
Nicòsia 20
Limassol 12
Famagusta 11
Làrnaca 6
Pafos 4
Districte de Kerínia 3
Total: 56

Llista de Presidents de la Cambra[modifica]

Enllaços externs[modifica]