Iohimbe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pausinystalia johimbe)
Infotaula d'ésser viuIohimbe
Corynanthe johimbe Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN143712526 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaRubiaceae
GènereCorynanthe
EspècieCorynanthe johimbe Modifica el valor a Wikidata
Schumann
Nomenclatura
Sinònims
  • Pausinystalia johimbe K.Schum.
  • Pausinystalia trillesii Beilleym
  • Pausinystalia zenkeri W.Brandt

Iohimbe[1] (Pausinystalia johimbe) és una espècie d'arbre nativa d'Àfrica occidental: Sud-est de Nigèria, Camerun, Zaire i Gabon. La seva escorça es fa servir en el culturisme com a suplement nutricional i com potenciador de l'activitat sexual masculina. Pausinystalia johimbe és un arbre gros de creixement ràpid però de poc diàmetre (50 cm). Pot arribar a fer 30 m d'alt. La seva escorça es desprèn fàcilment. La fil·lotàxia de les fulles és oposada i les fulles són obovals, fan de 15-25 cm de llarg. Les flors són petites i tubulars de color blanc o groc. Les llavors són alades i es troben dins de càpsules petites.

L'escorça conté alcaloides indòlics[2] del tipus iohimban.[3] El producte químic (alcaloide) iohimbina (en anglès: johimbine), s'està estudiant en el tractament de la disfunció sexual. El iohimbé pot interferir amb certs medicaments per al tractament de la depressió clínica, la pressió alta de la sang i els nivells alts de sucre de la sang.

Referències[modifica]

  1. «Iohimbe». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Bruneton
  3. Wink, M., Van Wyk, B.-E., Mind-Altering and Poisonous Plants of the World, Timber Press, Portland, 2008, 464 p. (ISBN 978-0-88192-952-2)

Enllaços externs[modifica]