Pedro Duque Cornejo

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaPedro Duque Cornejo
Biografia
Naixement (es) Pedro Duque y Cornejo
1678
Sevilla
Mort 1757 (78/79 anys)
Còrdova
Lloc d'enterrament catedral de Còrdova
Activitat
Ocupació Escultor i pintor
Moviment Sevillian school of sculpture Tradueix
Modifica les dades a Wikidata

Pedro Duque Cornejo (Sevilla, 1677 - Còrdova, 1757). Escultor, i pintor barroc de l'escola sevillana, deixeble de Pedro Roldán. Utilitza les tècniques tradicionals de l'escola sevillana, amb la seva essència expressiva, al costat d'un mogut i efectista influix de l'art del Bernini.

Biografia[modifica]

Nascut a Sevilla el 1677. És batejat el 15 d'agost de 1678. Nét de Pedro Roldán i nebot de Luisa Roldán. Treballa a Sevilla, Granada i Madrid. És nomenat «Estatuari de Cambra», però no aconsegueix el càrrec d'Escultor de Cambra del rei. El seu art, partint de la tradició dels grans mestres, es desenvolupa en ambicions d'un barroquisme desbordant, on tant els contorns, com els seus moviments violents s'expressen amb una tècnica profundament influenciada per Bernini. El seu modelat és sinuós i entretallat. Les seves figures entren més en l'espai il·lusori del pictòric, que a la serenitat vertical de l'escultòric. Les seves escultures s'ambienten als marcs il·lusoris dels seus retaules, on els fons de perspectiva, el joc de plànols i espais, harmonitzen fidelment amb la seva plàstica en moviment. A la seva visió escultòrica s'uneix una rica i brillant policromia, en la majoria dels casos d'abundància d'ors i brillantors.

A Sevilla, ja el 1706 se li encarreguen les estàtues, angelots i medallons de marbre del desaparegut retaule del creuer de l'Església del Sagrari. A la catedral de Sevilla va fer les escultures del retaule de la Verge de l'Antiga, i el 1711 fa el retaule de l'església de Sant Llorenç.

Bibliografia[modifica]

  • M. E. Gómez-Moreno, Breve historia de la escultura española, Madrid 1951
  • A. Gallego Burín, El Barroco granadino, Universidad de Granada 1956
  • P. Quintero, Sillas de coro españolas, Madrid 1908
  • R. Aguilar Prieto, Bosquejo histórico de la ejecución de la sillería del coro de la catedral de Córdoba, «Bol. de la R. A. de Bellas Artes de Córdoba», n° 56.

Enllaços externs[modifica]