Vés al contingut

Penó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pendó carmesí a Dehesa de Cuéllar .

Un penó o pendó (del llatí pendere, estar penjat) és un tipus de bandera utilitzada com a distintiu, senyal o insígnia des de l'Edat Mitjana .

Formes

[modifica]

La seva forma més habitual era la de corneta (tradicional ensenya dels consells i les ordes militars), quadrat i farpat [1] o arrodonit a la part baixa.

Història

[modifica]

Al principi eren un símbol personal, els utilitzaven els cavallers a les seves llances per indicar la seva presència, entre els segles X al XIII. Al Cantar de meu Cid es troben referències com Mío Cid Ruy Díaz por Burgos entróve, van en su compañía sesenta pendones; el que indicaria que l'acompanyaven 60 cavallers amb els seus escuders, o Trescientas lanzas son, todas llevan pendón .

A l'Edat Mitjana, les banderes tenien sobretot un ús bèl·lic, identificaven una unitat militar dins i fora del camp de batalla, era la insígnia de qui podia aixecar host: els senyors, les ciutats i viles, les ordes militars, els reis . El pendó real era el més important, acompanyava el rei portat pel seu alferes, i solia reflectir les armes reals, bé en disseny heràldic (ocupant les armes tot el drap) o col·locades al centre. Inicialment, el pendó real només podia ser utilitzat pel rei. A l'Edat Moderna, mantenir tropes es converteix en monopoli dels monarques absoluts i diverses unitats militars adopten banderes que també reprodueixen les armes reals. Per aquest camí, el disseny de diverses banderes nacionals modernes prové d'antics pendons reials.

Amb l'evolució de viles i ciutats a la Baixa Edat Mitjana a Lleó ia Castella es van començar a concedir pendons, pel rei, per a ús exclusiu d'aquests municipis, anomenats pendons regidors, el color més usual dels quals era el vermell carmesí, i que devien ser portats per un cavaller designat expressament per fer-ho.[2] Van ser, des de llavors, l'orgull i el símbol d'un lloc. Quan a la batalla es perdia el pendó, o queia en mans de l'enemic, es procurava recuperar-lo tant sí com no. Moltes de les festes populars d'Espanya tenen com a origen obtenir un pendó perdut en batalla. Molts s'ostenten avui dia amb orgull a les festes populars. Aquest costum enfonsa les arrels a finals del segle xiv, quan a tots els municipis realencs de la Corona de Castella comença a celebrar-se el nomenament d'un nou monarca mitjançant l'aixecament del pendó reial i/o el del consell. És la cerimònia anomenada "proclamació", en què els ciutadans principals organitzaven un besamans i alçaven els pendons mentre cridaven "Castella, Castella, Castella pel rei...". A León es variava aquesta fórmula: es cridava "León, León, León i tot el seu regne pel rei...". A Navarra, a partir de la conquesta del 1512, s'adopta la cerimònia i s'utilitza l'expressió “Navarra, Navarra, Navarra pel Senyor D… d'aquest Regne que Déu guardi”. El pendó reial que s'alçava a les ciutats durant les proclamacions contenia l'escut reial brodat al centre d'una rica tela de domàs de color porpra o carmesí. En alguns llocs a més o en lloc del pendó reial podia alçar-se el propi de la ciutat, molt habitualment posant l'escut municipal al centre d'una tela carmesí o porpra, de vegades l'escut municipal es disposava a l'anvers i les armes reials revers. És per això que, amb temps, moltes banderes provincials i municipals hagin acabat sent vermelles o estades. Al principi, el pendó era un exemplar únic i diferent, utilitzat exclusivament per la persona o institució que n'era el titular. Si desapareixia o es deteriorava era reemplaçat per un altre que no necessàriament havia de ser idèntic en color o disseny, n'hi havia prou que inclogués els emblemes que identifiquen el titular. Anava unit a una banya per ser portat en comitiva, formació o desfilada. Molt rarament es col·locava en un edifici (cosa que només es generalitza amb les banderes al segle xix ).

Gonfanó

[modifica]

Es diu gonfanó a la divisa o insígnia que tenen les confraries per guiar les processons. Aquests pendons, solen penjar d'una banya horitzontal que penja del pal vertical, dintre d'una varietat de gonfanons . El drap sol estar rematat en dues puntes amb les borles.

Pendons famosos

[modifica]

Variants

[modifica]
  • Pendó i caldera . Privilegi que atorgaven els reis als rics homes de Castella quan venien en el seu auxili a la guerra amb la seva gent. Consistia a ostentar precedint-los com la seva divisa el seu pendó o estendard en senyal que podien aixecar o armar gent, i la caldera, que era l'emblema que la mantenien a costa seva.
  • Pendó posadero . Antigament, era el senyal que es posava a la porta de les posades o fondes per manifestar que s'hi admetien passatgers.
  • Aposentador o posentador . Segons el Mobiliari vero (Sevilla, 1485) És ample contra l'asta i agut contra el caporal: aquesta senya porten els mariscals del rei quan van a aposentar els reals: així mateix tal senya poden portar les ordes dels mestres de cavalleria, així mateix els que ouiesen cent cavallers i donin ayuso fasta cinquena...
  • Pendó de la Divisa del rei . Pendó real, privatiu dels monarques, i que tremolava l'alferes major del pendó de la Divisa del rei .

Referències

[modifica]
  1. «Los pendones de la batalla del Salado, Wenceslao Segura González». Arxivat de l'original el 5 de diciembre de 2010. [Consulta: 19 enero 2010].
  2. «Archivo Municipal de Murcia». Arxivat de l'original el 23 de septiembre de 2015. [Consulta: 19 enero 2010].

Enllaços externs

[modifica]