Península de Boothia

Infotaula de geografia físicaPenínsula de Boothia
TipusPenínsula Modifica el valor a Wikidata
EpònimFelix Booth Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaNunavut (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 70° 26′ 00″ N, 94° 24′ 00″ O / 70.4333°N,94.4°O / 70.4333; -94.4
Península de Boothia i de Melville, a Nunavut, Canadà.
Iglús dels Boothians a North Hendon, il·lustració del llibre Narrative of a second voyage in search of a north-west passage, and of a residence in the Arctic regions during the years 1829, 1830, 1831, 1832, 1833 de John Ross (1835).

La península de Boothia (en anglès Boothia Peninsula) és una gran península situada a la zona àrtica del Canadà.[1] Administrativament pertany al Territori Autònom de Nunavut.

Geografia[modifica]

La península de Boothia, quasi una illa, s'endinsa, en direcció S-N, més de 400 km en aigües àrtiques. Està limitat, a l'est, per les aigües del golf de Boothia, que la separen de l'illa de Baffin; a l'oest, per les aigües de l'estret de Franklin, que la separen de l'illa del Príncep de Gal·les; i, al nord, per les aigües de l'estret de Bellot (Ikirahaq), que la separen de l'illa Somerset. Té una superfície de 32.330 km² i el seu punt més septentrional, el Zenith Point, ho és del territori continental canadenc i del continent americà. La península està unida al continent, en la part meridional, per l'istme de Boothia, de tan sols uns 30 km.

Història[modifica]

La península de Bootnia va ser descoberta el 1829 en la segona de les expedicions de John Ross, que la va batejar com a Boothia Felix Lands en honor del destil·lador Felix Booth, patrocinador d'aquesta expedició.

Ross es va trobar amb una gran comunitat inuit, a qui va descriure com vivint en «casetes de neu», és a dir iglús i als qui va immortalitzar en un dels seus apunts, la pintura North Hendon.[2]

El Pol nord magnètic va ser localitzat en aquesta península per James Clark Ross, nebot de John Ross, l'1 de juny de 1831, en una de les expedicions a peu per terra mentre el vaixell en què viatjaven, el Victory, romania hivernant atrapat pels gels.

El primer explorador que va confirmar que la Boothia Felix Land era una península i no una illa va ser el també explorador escocès John Rae, el 1847. Rae va ser un dels primers exploradors a peu de tota aquesta zona de l'àrtic canadenc, el qual, entre 1846 i 1854 va realitzar quatre expedicions en les que va recórrer més de 10.000 milles a peu o en petites embarcacions i va reconèixer uns 1.800 km de costa encara poc coneguts.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Christie, Robert Loring. Three New Lower Paleozoic Formations of the Boothia Peninsula Region, Canadian Arctic Archipelago. [Ottawa]: Dept. of Energy, Mines and Resources, 1973.
  • Dease, Peter Warren, and William Barr. From Barrow to Boothia The Arctic Journal of Chief Factor Peter Warren Dease, 1836-1839. [Rupert's Land Record Society series, 7]. Montreal: McGill-Queen's University Press, 2002. ISBN 0773522530
  • Dyke, Arthur S. Quaternary Geology of Boothia Peninsula and Northern District of Keewatin, Central Canadian Arctic. Ottawa, Ont., Canada: Geological Survey of Canada, 1984. ISBN 0660114089
  • Gunn, A., B. Fournier, and R. Morrison. Seasonal Movements and Distribution of Satellite-Collared Caribou Cows on the Boothia and Simpson Peninsula Areas, Northwest Territories, 1991-93. Yellowknife, NWT: Dept. of Resources, Wildlife, and Economic Development, Govt. of the Northwest Territories, 2000.
  • Lawrence, M. J. A Survey of Aquatic Resources of the District of Keewatin and Boothia Peninsula. Ottawa: Environmental-Social Program, Northern Pipelines, 1978.
  • Markham, Albert Hastings, and Sherard Osborn. A Whaling Cruise to Baffin's Bay and the Gulf of Boothia. And an Account of the Rescue of the Crew of the "Polaris.". London: S. Low, Marston, Low, and Searle, 1875.
  • VanStone, James W., James E. Anderson, and C. F. Merbs. An Archaeological Collection from Somerset Island and Boothia Peninsula, N.W.T. Toronto, 1962.
  • Zabenskie, Susan, and Konrad Gajewski. 2007. "Post-Glacial Climatic Change on Boothia Peninsula, Nunavut, Canada". Quaternary Research. 68, no. 2: 261.