Phyllostachys viridiglaucescens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPhyllostachys viridiglaucescens Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdrePoales
FamíliaPoaceae
TribuBambuseae
GènerePhyllostachys
EspèciePhyllostachys viridiglaucescens Modifica el valor a Wikidata
Rivière i C.Rivière
Nomenclatura
BasiònimBambusa viridiglaucescens Modifica el valor a Wikidata

Phyllostachys viridiglaucescens és una espècie de plantes monocotiledònies de la família de les Poàcies, subfamília de les Bambusòidies, originària de la República Popular de la Xina. Són bambús gegants, creixent de 4 a 7 metres per any, del qual les tiges (rostolls) poden arribar de 8 a 13 metres d'alt i de 5 a 10 cm de diàmetre.

És un bambú molt rústic que pot resistir als gels i fins a -20 °C (fins i tot més segons el terreny i la situació). El seu fullatge és de mitjà a dens i semi-persistent. El seu rostoll, una vegada tallat i sec, gràcies a la seva gran mida, són molt útils als horts per a diversos usos (com tutors, pèrgoles, barreres, etc) Pot també ser utilitzat en tanca i servir de talla vent o de vista de brisa.

Al nivell mundial, és utilitzat industrialment com matèria primera per a la fabricació de la pasta de cel·lulosa, sobretot a la Xina i de material de construcció i fins i tot de bastida.

Els brots (turions) surten a finals de març o començament abril.

Distribució[modifica]

L'àrea de repartició original de Phyllostachys viridiglaucescens se situa a la Xina ː províncies d'Anhui, Fujian, Jiangsu, Zhejiang. La planta és cultivada principalment a la Xina.[1] L'espècie ha estat introduïda a certs països, sobretot a Amèrica: Guatemala, Hondures, Estats Units.[2]

Taxonomia[modifica]

Phyllostachys viridiglaucescens, bambú gegant, al Jardí botànic de Blanes, Marimurtra

Phyllostachys viridiglaucescens va ser descrita per primera vegada per Élie-Abel Carrière, botànic i horticultor francès, i publicada l'any 1869 sota el nom de Bambusa viridiglaucescens a la Revista Hortícola Revue Horticole; résumé de tout ce qui parait d'intéressant en jardinage [etc.], 292, París.[3]

El nom actual, Phyllostachys viridiglaucescens, ha estat atribuït (sota la forma viridi-glaucescens) pels germans Marie Auguste Rivière i Charles Marie Rivière, horticultors francesos, i publicat l'any 1878 al Bulletin de la Société d'Acclimatation de France, París, Sér. 3 5: 700, 773, f. 28.[4]

Etimologia[modifica]

La Nomenclatura binomial « Phyllostachys », deriva de dos termes Grec antic, φύλλον (phýllon), la «fulla» i στάχυς (stákhus, stachys), la «espiga», en referència a les espelmes de lemmes que tenen un membre ben desenvolupat.[5]

L'epítet específic «viridiglaucescens» és format de dues arrels llatines, viridis, « verd » i glaucescens, de glaucesco, «es tornen verd blavós», en referència al color verd-oliva enfosquit dels rostolls d'aquest bambú.[5]

Sinònims[modifica]

Segons Catàleg of Life (15 de maig de 2018):

  • Bambusa viridiglaucesens Carrière (basionyme[9])
  • Phyllostachys altiligulata G.G.Tang & Hi.L.Xuu
  • Phyllostachys nigrivagina T.H.Wen
  • Phyllostachys viridiglaucescens var. hinkulii (V.N.Vassil.) TÉ.H.Lawson
  • Phyllostachys viridiglaucescens f. hinkulii V.N.Vassil.

Llista de les varietats[modifica]

Segons Tropicos (15 de maig de 2018):

  • Phyllostachys viridiglaucescens var. hinkulii (V.N. Vassil.) TÉ.H. Lawson

Utilització[modifica]

El seu principal interès és ornamental i resideix a la coloració de la Tija que, segons la seva edat (de plantació), varia del verd molt clar al verd enfosquit (a l'adultesa). El brot de bambú és comestible i suau en gust. És també utilitzat per a la fabricació de laminada-colada de bambú, per a la realització de parquets, mobles, etc., i igualment n'embiga. Aquest tindria fins i tot millors prestacions de resistències que la laminada-colada de fusta (gràcies a les característiques pròpies del bambú). És principalment fabricat a la Xina i Japó.

Cultiu[modifica]

El seu cultiu i multiplicació és senzill, es practica tallant una peça de rizoma amb les seves arrels. El bambú ha de tenir almenys de tres a quatre anys per tenir la màxima probabilitat d'èxit dels esqueixos. L'operació s'ha de fer abans del període d aparicio dels turions.

Phyllostachys viridiglaucescens
Alçada a maduresa 8–13 m (Segons plantació)
Rusticitat rústica
Composició de la terra normal
pH de la terra neutre
Humitat de la terra normal
Exposició sol - mi-ombra
Utilització en jardí massiu, tanca, alineació, bac
Utilització per a la casa terrassa, balconada, envà
Color fulla Vert
Fullatge persistint

Quan s'usa en "arbreda", aquesta varietat és traçadora i és recomanable limitar el seu espai d'extensió mitjançant una barrera antirizoma.

Alçada max Rusticitat Exposició
8 a 13 m 20 a -25 °C Totes : ombra, mi-ombra, sol.॥॥

Notes i referències[modifica]

  1. «Taxon: Phyllostachys viridiglaucescens (Carrière) Rivière & C. Rivière ». [Consulta: 15 maig 2018].
  2. «Phyllostachys viridiglaucescens (Carrière) Rivière & C. Rivière - Literature Based Distribution ». [Consulta: 15 maig 2018].
  3. «Poaceae Bambusa viridiglaucescens Carrière». [Consulta: 15 maig 2018].
  4. «Poaceae Phyllostachys viridiglaucescens Rivière & C.Rivière ». [Consulta: 15 maig 2018].
  5. 5,0 5,1 Clifford, Harold T.; Bostock, Peter D. Etymological Dictionary of Grasses. ISBN 9783540384342. 

Bibliografia[modifica]

Fig. 10-11 PHYLLOSTACHYS VIRIDI-GLAUCESCENS 10 Multiplicació per rostoll amb rizoma. —11 Multiplicació per la base del rostoll sense rizoma

bambú Phyllostachys viridiglaucescens
bambú Phyllostachys viridiglaucescens

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Phyllostachys viridiglaucescens
  • (fr) Referència Catàleg of Life : Phyllostachys viridiglaucescens (Carrière) Rivière & C.Rivière (consultat el 15 de maig de 2018)
  • (en) Referència Flora of Va Tenyir : Phyllostachys viridiglaucescens (consultat el 15 de maig de 2018)
  • «Phyllostachys viridiglaucescens (Carrière) Rivière & C. Rivière» (en anglès). Germplasm Resources Information Network (GRIN). Agricultural Research Service, Department of Agriculture of United States.
  • Govaerts, R. & al. (Phyllostachys viridiglaucescens) Phyllostachys viridiglaucescens in World Checklist of Selected Plant Families. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. Published on the internet. Accessed: Phyllostachys viridiglaucescens Phyllostachys viridiglaucescens (Carrière) Rivière & C.Rivière, Bull. Soc. Acclim. France, sér. 3 (1878) {{{3}}}.
  • (en) Referència The Plant List : Phyllostachys viridiglaucescens (Carrière) Rivière & C.Rivière (Font: KewGarden WCSP) (consultat el 15 de maig de 2018)
  • (en) Referència Tropicos : Phyllostachys viridiglaucescens (Carrière) Rivière & C. Rivière (+ llista sota-taxons) (consultat el 15 de maig de 2018)
  • (en) Referència uBio : Phyllostachys viridiglaucescens TÉ.& C. Rivière (consultat el 15 de maig de 2018)