Piazza di Spagna

Infotaula de geografia físicaPiazza di Spagna
Imatge
TipusPlaça i atracció turística Modifica el valor a Wikidata
EpònimAmbaixada d'Espanya a Roma i Espanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRoma Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 54′ 21″ N, 12° 28′ 55″ E / 41.90595°N,12.482058°E / 41.90595; 12.482058

La Piazza di Spagna (nom italià), anomenada de vegades en català plaça d'Espanya, és una de les places més famoses de Roma. El nom li ve pel fet que va ser regalada per Ferran el Catòlic.[1] A la plaça hi destaquen també: l'ambaixada espanyola davant del Vaticà, la seu de l'Orde de Malta, la barroca Fontana della Barcaccia i la coneguda escalinata que puja fins a l'església de la Trinità dei Monti.

La plaça[modifica]

Font de la Barcaccia

La plaça es troba a la cruïlla dels carrers Via del Babuino –que porta a la Piazza del Popolo– al nord, la Via Condotti a l'oest i, al sud, la Via dei Due Macelli i la Via della Propaganda (en direcció oest es troba l'escalinata). Just al centre s'hi pot trobar la famosa Fontana della Barcaccia, d'un Barroc primerenc, esculpida per Pietro Bernini i el seu fill, el cèlebre Gian Lorenzo Bernini. Al sud de la font, davant el palau de Propaganda Fide –propietat de la Santa Seu–, hi ha la columna de la Immaculada Concepció, que s'hi va aixecar dos anys després de la proclamació del dogma, el 1856.

A la cantonada dreta de l'escalinata hi ha la casa del poeta anglès John Keats, que hi va viure i morir el 1821. Avui és un museu dedicat a ell i al seu amic Percy Bysshe Shelley, tots dos figures del Romanticisme anglès.

A la part nord de la plaça, a l'esquerra de l'escalinata, hi ha l'estació de metro Spagna, de la línia A, que agafa el nom de la plaça.

De la plaça surt la famosa Via Condotti, molt coneguda a Roma per les seves botigues exclusives.

L'escalinata[modifica]

La monumental escalinata de 135 esglaons va ser inaugurada pel papa Benet XIII amb ocasió del Jubileu del 1725. La seva construcció es va portar a terme gràcies a les aportacions de la dinastia francesa dels Borbons entre el 1721 i el 1725 per tal de connectar l'ambaixada espanyola (borbònica) –d'aquí el nom de la plaça– amb l'església de la Trinità dei Monti.

El seu disseny va a càrrec d'Alessandro Specchi i Francesco De Sanctis, després de moltes discussions sobre com salvar el desnivell del costat del Pincio, que havia de ser urbanitzat per connectar-lo amb l'església. Finalment es va triar la gran escalinata decorada amb nombroses terrasses enjardinades, que són adornades a la primavera i l'estiu amb diverses varietats florals.

L'escalinata es va restaurar el 1995.

Referències[modifica]

  1. Enciclopèdia Espasa (1934)