Piccolomini (família)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Castell dels Piccolomini prop de L'Aquila
Escut de la família Piccolomini

Piccolomini (família) (Il·lustre família italiana, establerta a Siena i originària de Roma, que es començà a donar-se conèixer en el segle XI.)

La veritat és que aquesta família no adquirí vertadera notabilitat fins que un dels seus membres Eneas Silvio Piccolomin ocupa el soli pontifici amb el nom de Pius II. El cardenal Jacopo Piccolomini (1422-1479) es féu canviar el cognom d'Ammannati, pel d'aquesta família en honor als favors que va rebre de Pius II.

A aquesta família van pertànyer també el papa Pius III i d'altres prínceps de l'Església (prelats i cardenals), tingué en possessió nombrosos feus, entre ells el ducat d'Amalfi; s'estengué tant, que arribà a contar de 50 branques.

A causa de la seva celebritat diverses altres famílies il·lustres que entroncaren amb la dels Encolomin, uniren aquest cognom al seu propi. Encara avui existeixen membres d'aquesta família, constituts en una Consorteria, amb els seus arxius i alguns béns que els hi pertanyen en comú.

A més del citat pontífex, van pertànyer a la família dels Encolomin: Nicole, el qual va tenir la fama de notable canonista pels seus escrits; Alessandro (1508-1578), fecund escriptor, igual que les Alfons, duc de Montemarciano, i el mariscal de camp Ottavio, pertanyents igualment a aquesta família; Francesco, arquebibe de Siena i cofundador, amb Tolomei i Contile, de la Accademia dei Rozzi d'aquella ciutat (1525); el filòsof peripatètic Francesco, Siena (1520-1604), Petra, il·lustre poetessa del segle XVIII, la qual entre les seves composicions, deixà unes Avvertimenti a mio figlio, en el que les idees pedagògiques desllueixen la inspiració poètica de la seva autora.

Ja en el segle XIX trobem la cantant-actriu Marietta Piccolomini (1836-1899), i a Eneas Piccolomini, hel·lenista, (1840-1910) ambdós pertanyents a la nissaaga Piccolomini.

Petita galeria dels Piccolomini[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Piccolomini (família) Modifica l'enllaç a Wikidata