Picigin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportPicigin
Jugador a la platja de Bačvice, Split. Modifica el valor a Wikidata
Tipusesport de pilota, esport amateur, esport aquàtic i joc tradicional Modifica el valor a Wikidata
País d'origenCroàcia Modifica el valor a Wikidata

El Picigin (AFI: pit͡sǐgiːn)[1] és un joc de pilota tradicional de Croàcia. És un esport amateur que se juga a vora de la platja, i on els jugadors han d'impedir que la pilota toque terra mitjançant colps.

Origen[modifica]

El picigin es va originar en la platja de sorra de Bačvice, a Split.[2] Es diu que es comença a jugar el 1908, per un grup de d'estudiants croates de vacances, que a Praga s'havien aficionat al waterpolo però que a Split no trobaven aigües suficientment profundes per a practicar l'esport.[3] Així, s'inventaren un joc nou, que acabaria sent el picigin. Altres fonts, però, donen 1923 com a data de creació de l'esport.[4]

Descripció[modifica]

El joc es realitza amb diversos jugadors en cercle amb una pilota menuda. L'objectiu és per mantenir la pilota en l'aire i fora de l'aigua per tant de temps com siga possible. Els jugadors no agafen la pilota, la colpegen amb el palmell de la mà. Pel seu estil, el joc s'assembla una mica al voleibol, però és jugat amb una pilota més menuda, que sol ser una pilota de tennis pelada.

Normalment hi participen cinc jugadors, però no hi ha cap nombre fixat. Es considera que el Picigin és un esport no competitiu: no hi han ni equips, ni puntuació, ni guanyadors ni perdedors. Els participants ho veuen com un passatemps, i molts jugadors aprofiten per fer salts extravagants i acrobàtics mentre colpegen la pilota.[5]

Regles[modifica]

Com que el picigin és un esport amateur, no hi ha cap regla estricta o formal. Es juga seguint la tradició oral, amb algunes variacions, però l'objectiu principal sempre és el mantenir la pilota en l'aire tant de temps com siga possible.

Jugadors[modifica]

Hi ha normalment cinc jugadors en el joc. A dos d'ells se'ls anomena sidruni (sidro = àncora, que no varien la seua posició) i els altres tres s'anomenen trkači (corredors, que es mouen durant el oc). Els grups poden combinar jugadors de diferents gèneres i edats.

Terreny[modifica]

El Picigin es juga en platges de sorra amb aigües poc profundes. La platja ha de ser de sorra i l'aigua poc profunda per a evitar lesions en el moment en què els jugadors fan acrobàcies per a colpejar la pilota.

Pilota[modifica]

Al picigin es juga amb una pilota de tennis pelada, anomenada balun.

Tradició[modifica]

Els més puristes consideren que només a la platja de Bačvice es pot jugar a picigin.[5] En qualsevol cas, allà és on va sorgir el joc i on més popularitat té. Es juga en totes les estacions de l'any, i hi ha certa tradició de jugar-hi el dia d'any nou, tot i les baixes temperatures.

El juny de 2008, es va protegir el picigin com un bé cultural immaterial croata per un període de tres anys. S'ha previst protegir l'esport de manera permanent.[6]

Campionats[modifica]

Des de 2005 existeix un campionat mundial (Prvenstvo svita u piciginu) celebrat a la platja de Bačvice.[7]

Referències[modifica]

  1. «Hrvatski jezični portal». [Consulta: 13 juny 2015].
  2. Dežulović Boris - Bačvice, God's Fingerprint, Phantom of Freedom (1-2/2004)
  3. «Picigin Bacvice beach in Split».
  4. Ivanišević, Arsen «Sabies que a Croàcia juguen a pilota en la platja?». PilotaViu, 05-09-2018.
  5. 5,0 5,1 «Splits best beach game» (en anglés). Time Out. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 9 desembre 2018].
  6. «An article in Croatian about picigin». Arxivat de l'original el 2008-09-30. [Consulta: 7 setembre 2018].
  7. Na Bačama održano sedmo Prvenstvo svita u piciginu